Яку квартиру купити для здачі в оренду

5 хв

Інвестування в об'єкти нерухомості є одним з найпопулярніших способів змусити гроші працювати – це відносно просто, зрозуміло і в більшості випадків стабільно. Один із варіантів такого вкладення коштів – купівля квартири під здачу в оренду.

Чи вигідно це та як вибрати нерухомість для придбання, аби потім легко знайти квартиронаймачів і житло швидко окупилося – читайте у матеріалі НЕРУХОМІ.

Вид оренди

Спершу необхідно визначити вид оренди: довгострокова або подобова. Залежно від цього відрізняється цільова аудиторія, планування, розмір, розташування.

Якщо ваш вибір припав на довгострокову оренду, то це прекрасний спосіб отримувати пасивний дохід, не витрачаючи при цьому багато зусиль і часу. Довгострокова оренда вимагає мінімального втручання з боку господаря квартири після того, як орендар знайдений.

Здача подобово часто приносить більше доходу, але при цьому вимагає максимальної участі власника квартири. Це і постійний пошук орендарів, і контроль стану квартири, прибирання. Звичайно, ці питання можна довірити компетентним ріелторам і клінінговому сервісу, але тоді їх послуги обійдуться в пристойний відсоток від доходу.

Первинне або вторинне житло

Найважливіше: відмовтеся від дешевої квартири в старому будинку з поганими комунікаціями. Такий стан вимагатиме великих вкладень як грошей, так і сил, і нервів ще до початку здачі житла в оренду. Та й навіть потім це може вилитися у несподівану проблему.

При купівлі квартири на вторинному ринку дуже важливо приділити належну увагу розмірам комунальних платежів.

Висока комуналка сильно відіб'ється на ліквідності квартири, а в разі довгого простою може обернутися серйозними збитками.

Варіантів придбання квартири у новобудові є кілька. Ви можете купити її на етапі котловану, на етапі будівництва або вже готову. У кожному окремому випадку необхідно точно прорахувати, наскільки вигідніше буде купити квартиру раніше і чекати закінчення будівництва. Найчастіше вигідніше вибирати квартиру в уже готовому будинку. Щоб не втрачати час на оздоблення, дизайн і ремонт, можна вибрати житло з уже готовою обробкою від забудовника. Інтер'єр в такій квартирі буде простим і сучасним.

Кількість кімнат

Однокімнатні квартири мають попит і при довгостроковій, і при добовій оренді. При цьому просторі квартири-студії більше підійдуть для здачі подобово. Тому якщо ви роздумуєте над тим, чи варто купувати студію для здачі в оренду, то однокімнатна квартира окупиться швидше.

На двокімнатні попит менше, але все ж хороший. Такий варіант підійде, якщо ви готові здавати квартиру сім'ям з дітьми, як довгостроково, так і подобово, наприклад, на час сімейного відпочинку. Така інвестиція окупатиметься довше, але і кінцевий дохід від неї буде вище.

На трикімнатні квартири попит найменший. Вони найменш рентабельні, тому якщо фінанси дозволяють, краще придбати декілька "однушок" або "двушок".

Район

При довгостроковій оренді спершу необхідно визначитися з тим, на який ціновий сегмент ви орієнтуєтеся. Квартира в центрі коштуватиме дорожче, але дохід з неї буде вище. Житло в спокійному спальному районі з гарною інфраструктурою і транспортною розв'язкою обійдеться дешевше, але збереже непогану вартість оренди. А ось квартира в старому будинку, в півгодини від найближчої станції метро і без елементарної інфраструктури навколо коштуватиме зовсім недорого, але тоді і на хорошу ціну оренди можна не розраховувати.

У разі подобової оренди спочатку визначтеся, на яку цільову аудиторію ви будете орієнтуватися. Залежно від цього необхідно буде брати квартиру поруч з туристичними, культурними або діловими об'єктами міста. Наприклад, в курортних містах найбільш виграшне місце розташування житла – поблизу моря і пляжу, а якщо ви розраховуєте приймати ділових гостей у відрядженнях – поблизу центру міста.

Клас житла

Найбільш рентабельними варіантами будуть квартири економ-класу і класу комфорт. Економ дешевше, гірше інфраструктура, далі від центру, відповідно, орендна плата тут нижча. Але в цьому є плюс: чим нижча вартість оренди, тим легше знайти квартирантів. І все ж найбільш вигідним варіантом є житло класу комфорт. В таких квартирах зазвичай все набагато більш продумано і акуратно, краще розташування і інфраструктура, тому вийде здавати вигідніше, в майбутньому дохід буде вище.

А ось при добовій оренді однаково вигідно здавати і економ, і комфорт, і бізнес-клас. Люди бувають абсолютно різні, так що виберіть вашу цільову аудиторію і вирішуйте, виходячи з цього.

Дизайн і ремонт

Дуже важливо при купівлі квартири пам'ятати і розуміти, що ви купуєте житло не для себе. Не керуйтеся власними смаками та уподобаннями, складіть портрет квартиронаймача і дивіться на все ніби збоку. Ремонт і дизайн можуть бути простими і мають бути максимально уніфікованими для охоплення більшої кількості вподобань різних людей. Все має бути продуманим, комфортним та універсальним. Максимально укомплектуйте квартиру необхідними меблями і технікою, так вийде здавати квартиру вигідніше.

Однозначної відповіді на питання, яку квартиру купити для здачі в оренду немає. Вибирайте житло за необхідними критеріями, щоб воно підходило під бажаний вид оренди і вашу цільову аудиторію.

Раніше НЕРУХОМІ повідомляли, на що слід звернути особливу увагу при виборі поверху свого майбутнього житла.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

288

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом