Як використати місце під сходами?

Альона Ярош 21.07.2022 13:27

4 хв

Останнім часом при проєктуванні будинків архітектори почали більше звертати увагу на ефективне та раціональне використання сходів. Це часто недооцінена, хоча і дуже важлива складова будинку. Якщо раніше вони сприймалися лише як засіб переміщення між поверхами, а основний акцент був спрямований на естетику, то сьогодні функціональне призначення сходів стало набагато ширшим.

Зважаючи на той факт, що сходи займають немалу площу особливо якщо це невеликий будинок, було б добре мати додаткові місця для зберігання, або навіть і цілу кімнату. Тож проявивши трохи творчості, зону під сходами можна перетворити на компактну бібліотеку, шафу, комору чи навіть на додаткову ванну кімнату. Все залежить від розміру, особистих вподобань та кімнати, у якій розташовані сходи. Пропонуємо ознайомитися із цим списком ідей для мультифункціональних сходів від НЕРУХОМІ.

Гардероб під сходами

Таке рішення забезпечує максимальне використання корисної площі в домі. Розмір шафи залежить від глибини сходів і може розглядатися як повноцінна кімната-гардеробна, або як шафа-купе. Якщо сходи розташовуються у передпокої, то там можна розмістити вішалки, дзеркало та полиці для взуття. Крім того, у такій шафі можна зберігати куртки, пальто, парасольки та інші сезонні аксесуари.

Полички та ящики

Найпопулярніший спосіб того, як використати місце під сходами – це ящики та полиці, де можна зберігати різні речі. Спортивний інвентар, рушники, посуд, настільні ігри, та інше чудово розмістяться саме в таких функціональних, просторих ящиках. Для зручності такі полиці встановлюються урівень зі сходами. Дизайн дверцят повністю залежить від загального інтер'єру кімнати.

Таємна пральня

Не всім щастить мати окрему кімнату для прання. Можливо раніше ви про це і не думали так, але пральня під сходами – чудовий варіант з декількох причин. По-перше, техніка схована від сторонніх, а по-друге, там можна розмістити додаткові полиці, де зберігатимуться усі необхідні речі для прання.

Домашній офіс

Навіть невеликі розміри ніші підійдуть для кабінету відкритого типу. Розмістіть під сходами стіл або робочу поверхню, полиці, комп'ютер, необхідну оргтехніку та стілець, і ваше робоче місце готово. Проте тут не варто забувати про один із важливих нюансів. Так як денного світла під сходами недостатньо, або й немає взагалі, то потрібно подумати про додаткове освітлення.

Затишний куточок

Якщо сходи розташовані у вітальні, то хорошим варіантом буде влаштування додаткової зони відпочинку з м’яким диванчиком та купою подушок у ніші під сходами. Це затишне місце, де можна сховатися з улюбленою книжкою та ароматним чаєм, щоб відпочити та набратися сил перед робочим тижнем. А у додаткових висувних ящичках можна зберігати різні потрібні вам речі.

Власна Wine Room

Цей варіант підійде для справжніх поціновувачів виноградного напою. Якщо місця вдосталь, то можна організувати навіть повноцінну кімнату, де буде підтримуватися потрібна температура та відповідне освітлення. При невеликих розмірах ніші під сходами, тут можна розмістити шафи для пляшок та необхідного посуду. А враховуючи різну конфігурацію відкритих полиць така шафа стане щей додатковим елементом дизайну.

Будинок для улюбленця

Усім у будинку подобається мати трохи місця для себе, включаючи домашнього вихованця. Тож крихітна кімнатка, яку можна розмістити у просторі під сходами забезпечує тихе місце для вашого улюбленця, а також зручне сховище для його іграшок та інших речей. До того ж така внутрішня будка не займає зайвого місця та виглядає набагато естетичніше ніж громіздка неоковирна клітка.

Функціональні перила

Хто сказав, що полиці можуть бути тільки під сходами? Пропонуємо незвичайну ідею використання перил у якості додаткових місць для зберігання. У таких шафах можна зберігати книжки та журнали, тим самим організувати у себе вдома оригінальну бібліотеку. Крім того, на верхньому поверсі при потребі такі перила можуть також слугувати і робочим столом.

Гостьовий санвузол

У великому будинку не обійтися без додаткових ванних кімнат, тому нішу під сходовим маршем можна облаштувати під санвузол для гостей. Там цілком розміститься унітаз та невеликий умивальник. І таким чином ви використаєте вільну площу та обмежите стороннім доступ до ваших приватних кімнат. А якщо розмір дозволяє, там можна розмістити навіть душову кабіну.

Яким би не був стиль вашого будинку, при правильному підході та особливій увазі до деталей сходи можуть отримати додаткову корисну функцію та стати справжньою унікальністю вашого будинку.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

389

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом