Віденську кав’ярню у Львові оштрафували за руйнування пам’ятки архітектури

2 хв

Львівський заклад "Віденська кавʼярня", який знаходиться в історичному центрі міста, оштрафували на 170 тисяч гривень. Причиною стало "умисне доведення кав’ярні, яка є пам’яткою архітектури, до руйнації". Йдеться про встановлені на терасі склопакетів, що є незаконною прибудовою. Про це повідомила Львівська міська рада.

Львівська міськрада судиться з представниками закладу щодо порушень. У 2021 році власник кав’ярні через суд скасув приписи управління охорони історичного середовища про демонтаж склопакетів на терасі. Тоді представники закладу виграли суд першої інстанції та апеляцію. Судді аргументували це тим, що веранда зареєстрована як окремий обʼєкт нерухомості та має іншу адресу, тому не є частиною памʼятки.

У 2023 році Верховний Суд задовольнив скаргу Львівської міськради і скерував справу про демонтаж конструкцій на повторний розгляд. Суд встановив, що під час попередніх розглядів справи не було враховано обставин, за яких веранда отримала іншу адресу. Крім того, зведення надбудови відбулось без погодження проєктної документації.

"Будинок складається з трьох поверхів та тераси, які власники за невідомих обставин поділили на окремі об’єкти нерухомості з окремими техпаспортами. Власне саме такі маніпуляції з адресами і дозволили у суді уникнути виконання припису від ЛМР. Адже, згідно із новою адресою, будівля автоматично на папері перестала належати до пам’ятки культурної спадщини", – пояснили у ЛМР.

Крім того будівля знаходиться в історичному ареалі міста та в зоні ЮНЕСКО. Це стало основним фактом для перегляду справи.

"Віденська кав’ярня" розташована на території історичного ареалу Львова, в зоні ЮНЕСКО і в об’єкті культурної спадщини – у будинку пам’ятці-архітектури. Та є першим таким закладом у Львові", – повідомили у ЛМР.

Наразі справа знаходиться на повторному розгляді.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, в Києві на історичній будівлі, відомій як "замок Річарада", розташованій на Подолі з’явилась надбудова. Проте КМДА не відреагувала, попри мітинги громадян.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

450

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом