В Осло створили будинок із природною вентиляцією

2 хв

У колишньому промисловому районі в Осло архітектурне бюро Snøhetta завершило будівництво мультифункціонального комплексу Vertikal Nydalen з житлом. Про це йдеться на сайті бюро.

Будівля розташована в ревіталізованій колишній промзоні району Нюдален. Довгий час ділянка слугувала стоянкою. Команда архітекторів спроєктувала 18-поверхову будівлю. На рівні вулиць розмістили ресторани, на наступних пʼяти поверхах — офіси, а на інших — квартири. Також зробили підземний паркінг, але не для автомобілів, а для велосипедів.

Фасад складається з дерев’яних елементів з покриттям із термообробленої сосни, цей колір з роками посірішає. На дерев’яній поверхні фасаду архітектори створили 43 балкони. Вони мають сталеве оздоблення і перфоровані огорожі.

Це перший проєкт щодо рішень сталої енергетики. Vertikal Nydalen має спрощену та самодостатню кліматичну систему та є першою в Норвегії багатофункціональною будівлею з природним кліматом. Тут також створили зону, вільну від автомобілів і публічний простір. 

Архітектори затосували triple zero solution ("потрійне нульове рішення"). Воно дозволяє і офісам, і квартирам не купувати енергію завдяки використанню природної вентиляції та геотермальних свердловин для опалення та охолодження. Теплова помпа живить  фотоелектричні панелі на даху. Бетонні стіни поглинають тепло вдень і віддають його вночі.

Сам об’єм створює різницю тиску, яка дозволяє повітрю рухатися приміщеннями без механічних вентиляторів. Кути та грані забезпечують перепади й зміну швидкості вітру. 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, раніше в Осло з перероблених матеріалів побудували 13-поверховий музей знаменитого художника Едварда Мунка. Фасад будівлі покривають алюмінієві панелі, а перероблені матеріали, які використовувалися в будівництві, відповідають якості Passivhaus і є екологічно безпечними.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

561

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом