У бідній Зімбабве для еліт збудують Кібермісто

У Зімбабве поблизу столиці Хараре реалізують проєкт з будівництва Кіберміста, в якому проживатиме еліта країни: політики та багатії.

Як повідомляє Bloomberg, будівництво нового футуристичного міста має початися на місці села Маунт-Хемпден. У ньому розташуютьсяі офіси центробанку, будівля парламенту, суди та президентський палац. Для багатих мешканців збудують розкішні вілли.

Тут також планують звести електростанцію, що працюватиме від енергії сонця. Уся економіка міста буде працювати на блокчейн-технологіях. Головний інвестор – мільярдер індійського походження Шахі Ул Малк, який готовий вкласти в проєкт 500 мільйонів доларів. Він вважає, що нове місто нагадуватиме Дубай, де він зараз живе, і що його будівництво коштуватиме 60 мільярдів. Проєктом також заціквались китайські інвестори. Вони прооспонсували будівництво нової будівлі парламенту – це був подарунок вартістю 140 мільйонів доларів. Будівлю офіційно відкрили наприкінці листопада 2022 року.

Як відомо, Хараре близько 20 років тому було досить доглянутим містом, проте зараз сильно занепало. Мегаполіс стихійно розрісся вшир, сміття рідко забирається, дороги у вибоїнах, електрику вимикають на більшу частину доби, у багатьох районах з кранів тече смердюча вода, комерційні площі заповнені лише на 40%, а центр заполонили вуличні торговці. Зімбабве сьогодні переживає найсильнішу економічну кризу, за рік інфляція сягнула 244%, банки видають кредити під найвищі у світі відсотки.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в Японії біля підніжжя гори Фудзіяма почалося будівництво розумного міста Woven City. За будівництво міста взялося підприємство Toyota Motor Corp. Тут проходитимуть випробування нових технологій, пов'язаних із робототехнікою та штучним інтелектом.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

111

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом