Що таке ергономіка у дизайні

Альона Ярош 05.10.2022 10:09

7 хв

Почувши вираз — "ергономічний дизайн" – можна відразу подумати про дорогі комп’ютерні крісла, призначені для комфортного сидіння. Однак, насправді ергономіка є дещо складнішою та застосовується всюди навколо нас. Вона має свої напрями, правила та принципи, а також деякі вимоги до простору. Все це може бути занадто важким для розуміння і тим паче для самостійного застосування у дизайні вашої оселі. Тому у цьому матеріалі від НЕРУХОМІ ми підготували 5 простих правил, які допоможуть зробити вашу оселю ергономічною та функціональною і при цьому не втрачати естетичний вигляд. Але для початку розберемося, що таке ергономіка.

Що таке ергономіка?

Це наука, що займається проєктуванням та організацією предметів, якими користуються люди, таким чином, щоб і люди й речі взаємодіяли найбільш ефективно й безпечно у системі “людина-предмет-середовище”. Якщо говорити простою мовою, то ергономіка — це наука про те, як зробити меблі чи робочий простір зручнішим для користувача.

Internation Ergonomics Association визначає три широкі ергономічні сфери, що зосереджені на добробуті людей. 

1. Фізична ергономіка. Це найпоширеніша форма ергономіки. Вона стосується фізичного навантаження на організм людини при виконанні діяльності. Знання фізичної ергономіки та способів її інтеграції значною мірою впливає на безпеку. Фізична ергономіка заснована на декількох дослідженнях людини: 

  • анатомічних — будова тіла;
  • антропометричних — вивчення розмірів тіла;
  • фізіологічних — функціонування тіла живих істот;
  • біохімічних, які пов’язані з хімічними речовинами та речовинами, які містяться в живих організмах.

2. Когнітивна ергономіка. Перш ніж розробляти якийсь предмет меблів, ергономіст вивчатиме когнітивні здібності користувача під час використання цього продукту. Це знання людського сприйняття, пам’яті та розумової обробки користувача та предмету. При розробці потрібно дати відповіді на запитання: Чи простий у використанні предмет? Чи зручний? Чи може користувач згадати, як користуватися предметом? Це хороша база для дизайнерів-ергономістів, що може використовуватися як орієнтир для створення якісних меблів та інших предметів інтер'єру.

3. Організаційна ергономіка займається оптимізацією соціотехнічних систем, а саме управління ресурсами, дизайн робочого місця та планування робочого часу в компанії. Усі ці три аспекти спрямовані на досягнення кінцевої мети — зменшення травм і оптимізація ефективності. Наприклад, план роботи стосується змісту та організації робочих завдань, діяльності, взаємовідносин і обов’язків. Хороша організаційна ергономіка робочого простору може визначити загальний добробут співробітника в компанії. Коли працівнику комфортно працювати, він прагне досягти успіху для себе та організації.

Правила ергономіки в інтер'єрі

Щоб створити ідеальний ергономічний простір, де ви будете почуватися комфортно та безпечно необхідно одночасно застосовувати три напрями ергономіки, які ми описали вище. Однак, без спеціальних знань і практики зробити це самостійно буде складно. Звичайно для планування свого житла ви можете скористатися готовими планами, які пропонують деякі забудовники у своїх проєктах. Але якщо ви придбали квартиру у новобудові без пропонованих планів, або будували свій дім самостійно, чи можливо хочете переробити своє житло на більш ергономічне, то пропонуємо декілька порад що до цього, які ми обіцяли ще на початку нашої статті.

1. Підтримка тіла

Щоб у вашому домі було комфортно інтер’єри повинні бути спроєктовані таким чином, аби кожен рух не викликав ускладнень. Також це стосується й усіх меблів, в тому числі й тих, що встановлюються на деякій висоті, наприклад полиці, або підвісні шафки на кухні. Загалом, тіло потребує підтримки, щоб воно могло рухатися та функціонувати якомога більш органічно. Встановлюючи полички, стільниці, шафи чи інші предмети інтер'єру вам знадобиться час, щоб розрахувати правильну висоту, на якій повинні розташовуватися ці елементи. Розгляньмо деякі варіанти. 

Ідеальну висоту робочої поверхні на кухні можна визначити за допомогою ліктів.  Станьте обличчям до кухонної стільниці, випряміть спину та зігніть руку у лікті на 90° над поверхнею стільниці. Якщо у такому положенні відстань між вашою рукою та робочою поверхнею близько 10-15 см, то така висота буде оптимальною для роботи на кухні. Зазвичай висота робочого столу на кухні — 80-85 см, але вона може коливатися від 75 до 110, в залежності від вашого зросту. А глибина повинна бути не менше 60 сантиметрів. Більше про організацію кухні ми писали у статі: дизайн маленької кухні.

 
Що ж стосується навісних елементів, таких як кухонні шафи, полиці та інше. Наприклад, мінімальна висота між робочою поверхнею та нижнім краєм кухонної шафи — 45 см, але кращим варіантом буде — 55-60 см. А от верхній край шафки повинен бути не вище ніж на 25-30 см вище від зросту людини. Якщо ви хочете розмістити полиці над робочим столом у домашньому офісі, то оптимальний варіант — трохи вище рівня очей у сидячому положенні, таким чином вам буде легко дістати потрібну річ просто простягнувши руку. Стандартом є висота 40-70 сантиметрів від краю стола.  

Сидячи за письмовим або кухонним столом, на кріслі, дивані або стільці, ваші ноги мають підтримуватися. Тут головне правило, щоб при сидінні ваші ступні повністю ставали на підлогу. Особливо це стосується домашнього робочого місця, де ми можемо проводити багато часу. Звисаючі ноги створюють навантаження на коліна та інші точки тиску, через що у нас можуть бути проблеми зі спиною, або нижніми кінцівками. 

2. Розміщення та відстань

Можна не задумуючись поставити телевізор прямо перед диваном, як багато хто з нас це і робить. Але при цьому не враховує, що таке розміщення автоматично робить телевізор найважливішою частиною кімнати, а все інше обертається навколо нього.

Ми повинні трохи більше думати про планування наших просторів, щоб вони були зосереджені на взаємодії людей, а не на гаджетах. Натомість знайдіть способи встановити домашні розважальні системи у вітальні або спальні там, де вони не займають центральне місце. Оберіть центральною точкою кімнати камін, велике вікно або витвір мистецтва.

Крім того, коли справа доходить до розміщення меблів у вашому домі, не забудьте залишити достатньо місця між предметами, щоб ви та ваші близькі могли вільно пересуватися між ними. Рекомендується залишити принаймні 50 см простору для комфортної навігації. Переконайтеся, що кімнати не переповнені, оскільки це може призвести до почуття стресу та тривоги, навіть якщо ми цього не усвідомлюємо. Про це ми писали у нашій попередні статті: 10 основних помилок в інтер'єрі вітальні.

3. Освітлення

Освітлення має вирішальне значення, коли мова йде про створення настрою та тону кімнати. У більшості випадків освітлення можна розділити на дві основні категорії: робоче та загальне. Коли мова заходить про приміщення вдома, де ви працюватимете, включаючи кухню та ванну кімнату, то тут робоче освітлення є ключовим.

Переконайтеся, що джерело світла розміщено таким чином, аби воно створювало якомога менше тіні. Окрім робочого освітлення, має бути певна кількість загального світла, оскільки це забезпечить ефективне робоче середовище, де очі не будуть напружуватися. 

У домашньому офісі чи розважальній зоні, уникайте прямого сонячного світла, яке буде позаду вас. Це потрібно для того, щоб зменшити відблиски на екрані ноутбука чи телевізора та не навантажувати зір. Коли справа доходить до робочого освітлення, найкраще використовувати світильник з димером, це може бути як настільна лампа, так і торшер. Таким чином, коли природне освітлення в кімнаті змінюється, ви можете відповідно регулювати й робоче світло. 

4. Доступність

Коли мова заходить про проєктування ергономічного простору найважливішим моментом є індивідуальні потреби вас і тих, хто живе у вашому домі: хтось у вашій родині лівша, а хтось має проблеми з мобільністю чи інші потреби, які необхідно вирішити. Враховуйте будь-які фізичні обмеження, з якими вам потрібно працювати, і переконайтеся, що проєкт вартий і задовольнить кожного.

Інтер'єр повинен бути сконструйований так, щоб фізична втома була зведена до мінімуму, це звичайно, не означає, що потрібно сидіти або лежати якомога довше на дивані. Але, наприклад, предмети, якими ви часто користуєтеся, слід розміщувати у зручних доступних місцях, важкі предмети також повинні залишатися там, де вони не можуть завдати шкоди падінням.

5. Ергономічні меблі

Сьогодні виробники пропонують велику кількість різноманітних меблів, що точно повторюють форму вашого тіла, займають небагато місця та гармонійно вписуються в інтер'єр. Це саме ті меблі, які поєднують у собі стильний дизайн та ергономічні форми. Вони розроблені відповідно до результатів досліджень. Зверніть увагу на те, що диван має невелику, але дуже м’яку та зручну спинку. Тоді як стільці мають більш жорстку, яка підтримує хребет. Це робиться для того, щоб вам було комфортно відпочивати на дивані та бути уважними під час роботи, або споживання їжі сидячи на стільці. 

Ергономічне офісне крісло створено таким чином, щоб людина, яка сидить у ньому, займала правильну поставу. Воно має функції регулювання висоти сидіння, спинки чи навіть підлокітників, що гарантуватиме відчуття комфорту сидячи у ньому людям різного зросту. 

Також це стосується і кухонних меблів, наприклад, можна обрати два рівні висоти робочої поверхні для різних функцій — звичайна висота для повсякденної роботи на кухні і трохи нижча для зручності вимішування тіста руками. Це якщо ви полюбляєте працювати з тістом. 

І пам’ятайте, що сенс ергономічного дизайну полягає в тому, щоб кожен мешканець вашого дому, або працівник офісу почувався комфортно та був самим собою без зайвого стресу чи напруги. Ретельно продумайте кожну деталь інтер'єру, і ви побачите, що ваш дім може бути настільки комфортним, наскільки вам потрібно.
 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

2.2т

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом