Що таке атріум у будівництві?

Альона Ярош 12.08.2022 11:45

3 хв

Кожного дня ми можемо проходити повз десятки різних будівель, що прикрашені цікавими архітектурними елементами, сидіти в кафе і розглядати незвичайний інтер'єр, відвідувати ТРЦ і захоплюватися унікальним дизайном. Але коли ми хочемо розповісти, що саме привернуло нашу увагу у тій чи іншій будівлі, то часто не можемо точно пояснити як називається саме та вподобана нами деталь архітектури. У цьому матеріалі від НЕРУХОМІ ми розповімо про елемент архітектури, який часто є частиною торгово-розважальних центрів, виставкових просторів, ресторанів, готелів, кафе, офісів та навіть житлових комплексів.

Що таке атріум?

Атріум – це великий відкритий простір всередині будівлі, що є аналогом внутрішнього дворика і зазвичай оточений галереями та має сполучення з усіма приміщеннями будівлі. Його також можна порівняти з патіо, але різниця у тому, що атріум у висоту зазвичай більше двох поверхів та має скляне перекриття, яке може бути різної форми в залежності від стилю архітектури. 

Раніше атріуми були популярні у римській архітектурі, але їх також можна зустріти і на Близькому Сході та в Індії. В останні роки цей архітектурний елемент став основним компонентом багатьох будівель. Їх можна використовувати як внутрішні коридори, вестибюлі, вітальні та як інші громадські приміщення. І це не дивно, бо атріуми мають вагомі переваги: розширюють простір, створюють природні світлові ефекти, допомагають зменшити витрати на електроенергію та забезпечують перехресну вентиляцію між внутрішніми й зовнішніми приміщеннями.

Атріум доволі оригінальний архітектурний елемент, який дуже подобається дизайнерам, тому  що він функціональний та цікавий з точки зору конструкції. А для забудовників наявність атріуму в будівлі може бути дуже вигідним, тому що такі простори підвищують комерційну цінність об'єкта.

Атріуми у готелях часто використовуються не тільки у якості лобі та залу очікування, а й також як громадські місця для зібрань і заходів, наприклад, це може бути конференц-зал, або атмосферний ресторан. Атріуми створюють унікальне середовище для будь-яких заходів, оскільки вони відкриті та пропускають багато природного світла. Крім того, в атріумах легко підтримувати комфортну температуру в різні періоди року. Також це може бути одним зі способів зробити готель більш привабливим для гостей.

Часто ми можемо зустріти атріум у навчальних закладах або у великих міських бібліотеках. У багатьох з цих будівель часто відкриті сходові майданчики і кожен рівень видно з вестибюля, тому щоб не здавалося, що така монументальна архітектура давить на вас, у центрі будівлі знаходяться атріум. Там ці простори створені як центральні відкриті зони, що роблять інтер'єр більш легким та світлим.

У торгово-розважальних центрах атріум в першу чергу виконує роль функціонального коридору, з якого легко потрапити у будь-який магазин або інше приміщення. Також, це ефективний спосіб додаткового освітлення та вертикальної циркуляції повітря, що дуже важливо у громадських місцях, де є постійний наплив відвідувачів. 

Атріуми у житлових комплексах та багатофункціональних будівлях останнім часом з'являються все частіше. Архітектори люблять використовувати цей елемент, бо він значно покращує загальний вигляд будівлі та дає практично безмежні можливості для творчості. Великі масштаби, скульптурні сходи, незвичайні матеріали, оригінальні світильники, кімнатні рослини і це тільки частина того, що надає життя цим просторам.

Загалом атріум має властивість створювати об'ємний простір наповнений повітрям та світлом, і до того ж він здатен об'єднати усі приміщення у будівлі. Цей архітектурний елемент завжди привертає увагу та робить будь-яку будівлю привабливішою створюючи неповторну унікальну атмосферу.  

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом