Що таке антресоль і для чого вона потрібна?

Альона Ярош 16.06.2022 17:30

5 хв

Традиційно, коли порівнюють квартиру та будинок, більшість із нас схильні думати, що у квартирі менше місця, ніж у будинку. Але це тільки на перший погляд. Останнім часом усе більшої популярності набирає антресольний поверх. Це ідеальний спосіб повністю використати потенціал високого приміщення. Встановивши антресоль, ви отримаєте абсолютно нову кімнату, яку зможете використати на свій розсуд залежно від ваших потреб. Там можна розмістити спальню, дитячу кімнату, або навіть бібліотеку.

Що таке антресоль?

Антресоль або мезонін – це проміжний рівень, що встановлюється між двома поверхами. Він може складатися як з однієї кімнати, так і з декількох. Найчастіше антресолі встановлюють у приміщеннях зі стелями, висота яких дозволяє комфортно використовувати перший та другий рівень як функціональний простір. Вони можуть бути тимчасовими конструкціями, або постійними. Такі додаткові рівні роблять кімнату цікавішою з точки зору практичності та дизайну. Раніше на такі конструкції ми натрапляли в історичних міських квартирах, що мають невелику площу, але достатню висоту стелі. А тепер антресолі часто встановлюють і у сучасних помешканнях.

На що звернути увагу при встановленні антресолі?

Перед тим як зайнятися встановленням додаткового рівня у своєму домі, потрібно продумати кожну деталь.

Перший аспект розміри. Не кожен простір підійде для антресолей, тому перш за все потрібно ретельно все виміряти. Як правило, антресоль може розміщуватися або під самою стелею на відстані 1-1,2 м, або між поверхами, утворюючи повноцінний рівень з висотою: від підлоги до антресолі – 2,2-2,5 м, від антресолі до стелі – 1,8-2,0 м.

Другий аспект розміщення. Найкращим варіантом розташування антресолі буде над не жилою зоною. Там де не потрібно багато денного світла, або дуже високі стелі, наприклад ванна кімната, або кухня. Тоді верхній рівень цілком може бути спальнею, домашнім офісом, або гардеробною.

Третій аспект вхід. Сходи на антресоль повинні бути комфортними та безпечними. Крім того, їх можна зробити ще й функціональними, додавши місця для зберігання. Тобто самі східці можуть бути із вбудованими шафками. Щоб заощадити місце у кімнаті, іноді встановлюють не повноцінні маршеві або спіральні сходи, а сходи стилізовані під драбину. Але варто враховувати цільове призначення антресолі та хто саме буде користуватися нею. Якщо на мезоніні планується розміщення дитячої кімнати, то драбина буде поганим варіантом.

Четвертий аспект перила. Антресоль обов'язково повинна мати огорожу для вашої ж безпеки. Сьогодні є величезний вибір матеріалів та дизайнів. Ви можете встановити традиційні перила (балюстраду), або обрати скло, решітку, або ж навіть конструкцію з гіпсокартону. При виборі опирайтеся на загальну стилістику кімнати та на власні уподобання.

Як обрати призначення антресолі?

Антресоль – універсальний тип приміщення, тому його можна легко підігнати під свої потреби. Але тут усе залежить від висоти стелі у кімнаті, адже у деяких випадках цільове призначення мезоніну може бути обмеженим. Однак якщо грамотно все продумати, то навіть у невеликому приміщенні ви зможете вмістити все потрібне.

Антресоль у вітальні. Це певно найпоширеніший варіант. По-перше, це значно збільшує функціональність приміщення, а по-друге, робить вітальню більш затишною. Якщо ви власник однокімнатної квартири з високою стелею, то найкращим варіантом для вас буде розміщення спальні на антресолі. Це може бути повноцінна кімната, або ж тільки місце для сну. Іноді встановлюють спеціальну підвісну конструкцію, так зване, підвісне ліжко. Для такого варіанта достатня відстань від платформи антресолі до стелі всього 1 метр. Якщо ж у вашому помешканні більше кімнат, мезонін у вітальні чудова можливість створити домашній офіс, бібліотеку, або додаткову зону відпочинку. До речі, у випадку з бібліотекою не обов'язково мати високу стелю, тут можна облаштувати книжкові полички та стелажі на невеликому просторі, під стелею.

Антресоль у спальні. Хороший спосіб збільшити корисну площу вашої кімнати. Одна з ідей, яку найкраще оцінять жінки, – гардеробна на антресолі. Це ідеальний варіант, коли у вас багато одягу і він не поміщається у шафі. Також хорошим варіантом буде створення кабінету, або невеличкої майстерні для художників, хендмейдерів або тих, хто любить робити щось своїми руками.

Антресоль у дитячій кімнаті. Для вашої дитини це як "спеціальна таємна база". Збудувавши антресоль, можна заощадити багато місця у кімнаті, особливо якщо там проживає більш як одна дитина. Частіше за все у дитячих кімнатах на антресольному поверсі розміщують спальні зони, щоб було більше простору для навчання. До того ж це ідеальне місце для ігор, де маленькі шукачі пригод можуть дати волю своїй уяві.

Мінуси антресолі

Найвагоміший недолік антресолей – неможливість встановлення їх у приміщеннях із невисокою стелею. У приватних будинках зазвичай такого питання не виникає, а от у квартирах із цим уже важче. Переважна більшість новобудов мають висоту стелі не більше ніж 3 метри. Тож встановлення тут антресолі можливе лише максимум для бібліотеки.

Також, якщо ви мешкаєте не один, то зі звукоізоляцією теж може бути важко, адже антресольний поверх – це відкритий простір – і всі шуми та звуки, які виникають у помешканні, будуть добре чутися і на антресолі.

Плюси антресолі

Незважаючи на деякі недоліки, антресольний поверх зробить ваше житло більш функціональним, оскільки розділить простір і додасть більше корисної площі. Це можуть бути не тільки додаткові зони для зберігання різних речей, а й повноцінні житлові кімнати. Це хороший спосіб організувати для себе особистий простір. Навіть не зважаючи на те, що на антресолі немає стін, ця зона все одно сприймається як окрема.

Крім того, мезонін може скорегувати пропорції приміщення. Наприклад, якщо кімната має видовжену форму, то встановивши антресоль з одного боку можна зробити її візуально ширшою. А окрім того, такий додатковий рівень зробить інтер'єр цікавішим, сучаснішим та стильнішим.

І наостанок, пам'ятайте, що антресоль не повинна перевантажувати ваш інтер'єр, вона повинна бути його доповненням. Звертайте увагу на легкі непримітні конструкції, або ті що органічно вписуються в архітектуру кімнати та зливаються з нею.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

769

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом