Садибу Барбана визнали об'єктом культурної спадщини

1 хв

Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс садибу Барбана на вул. Обсерваторній, 6, до переліку об’єктів культурної спадщини Києва. Про це повідомив активіст Дмитро Перов на своїй сторінці у соцмережі.

Тепер садибу не можна буде знести й побудувати на її місці житловий комплекс. Щоб будівлі надали статус пам'ятки, небайдужі громадяни виходили на протести, перекривали рух транспорту, писали петиції, зверталися до прокуратури та президента. Весь процес зайняв три з половиною роки.

За словами Перова, щоб споруду внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва, знадобилося одне рішення Ради національної безпеки та оборони, 23 мирних акції та шість толок.

Нагадаємо, що власником садиби до 1917 року був титулярний радник Олександр Барбан. У радянські часи її націоналізували. У 1944-1945 роках і ній мешкав голова Комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік-драматург Олександр Корнійчук. Потім особняк Барбана віддали дитячій лікарні. З 1970-х років у будівлі містилися різні установи. У серпні 2021 року забудовник зніс частину особняка. Тоді Рада нацбезпеки України постановила відновити напівзруйновану споруду, а в КМДА пообіцяли її відреставрувати.

В серпні 2021 року на земельну ділянку Шевченківський районний суд наклав арешт, але вже 21 січня 2022-го скасував його. Забудовник вирішив остаточно демонтувати садибу, але активісти заблокували техніку й побудували барикаду. 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, у лютому 2022 року Шевченківський районний суд Києва повторно заарештував садибу Барбана. Також суд повторно заборонив проводити будь-які будівельні роботи на ділянці.

А вже в травні забудовник представив новий “альтернативний” проєкт будівництва, згідно з яким, частину історичної споруди він планував перетворити на декоративний елемент десятиповерхівки. 

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

251

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом