Ризаліт у сучасній архітектурі та як він змінює будівлі

Альона Ярош 23.03.2023 17:59

4 хв

Що таке ризаліт? На перший погляд, може здатися, що цей архітектурний елемент залишився десь далеко у минулому і побачити ми його можемо тільки як частину класичної архітектури. Проте насправді ризаліт доволі часто зустрічається і у сучасних будівлях. Хоч сьогодні він і зазнав деяких концептуальних модифікацій, але все ще має такі ж унікальні декоративні та функціональні властивості. У цьому матеріалі від НЕРУХОМІ ми розглянемо детальніше, що таке ризаліт, яку функцію він виконує та як застосовується у сучасній архітектурі.

Що таке ризаліт?

Спочатку давайте розберемось що ж таке ризаліт та як він виглядає. Ризаліт – це декоративний архітектурний елемент, що є частиною фасаду і виступає за його основні межі. На відміну від еркера ризаліт розташовується по усій висоті будівлі та робить фасад більш динамічним. Ризаліт розміщують симетрично відносно серединної осі будівлі, що підкреслює центр, або її краї. Традиційний ризаліт має прямокутну пласку форму, однак навіть при цьому він робить будівлю більш об'ємною. Іноді зустрічаються ризаліти і округлої, або фігурної форми, але це більш сучасний варіант. Також, цей елемент виконує функцію розділювача, тож завдяки цьому будівля виглядає більш пропорційною. Тому використовувати його почали ще в епоху Ренесансу, коли особливу увагу приділяли симетрії, а у фаворі було правило “Золотого перетину”. Тоді ризалітами прикрашали палаци, а згодом і адмінбудівлі та цивільно-промислові споруди. У ті часи ризаліт мав багатий декор – це і рельєфи, і скульптури, а також карнизи, пілястри, біфорії та інше.

Де використовують ризаліти?

Раніше цей архітектурний елемент використовували для реконструкції та модернізації будівель. Його наявність робить конструкцію більш стійкою та додає їй жорсткості. Крім того, завдяки ризоліту простір у будівлі дещо збільшується та стає більш складним, що тільки на користь при створенні інтер’єру. Найчастіше ризаліт використовують у центральній частині фасаду біля входу, що дає можливість забезпечити вхідну групу додатковою корисною площею. 

Розрізняють два види ризаліту: “глухий” та “прозорий”. Якщо раніше більше використовували ризаліт закритого типу, то сьогодні забудовники віддають перевагу сучасним будівлям з прозорими ризалітами, які виконані або повністю зі скла, або ж просто мають ритмічне чередування панорамних вікон з невисокими парапетами. Чому ж скляні ризаліти набрали такої популярності саме зараз? Все просто! По-перше, такий архітектурний елемент надає будівлі надзвичайного та сучасного вигляду, по-друге, скло пропускає багато природного світла, тому це дає можливість для додаткових дизайнерських рішень. Наприклад, можна додати вітражі, чи поставити оригінальні віконні рами з перемичками, або без. Усе залежить від стилю будівлі та фантазії архітектора.

Житлові комплекси з ризалітом

ЖК Garden City Residence

Адреса: Київ, Шевченківський р-н, вул. Златоустівська, 30 а 
Забудовник: Ковальська

Житловий комплекс бізнес-класу, до складу якого входить 1 будинок вистою 12 поверхів та загальною кількістю квартир – 64. Будинок прикрашено ризалітом, що розміщується у центральній частині фасаду та йде від фундаменту до самого даху. На горі створено терасу, на якій облаштовано зелену зону з деревами, різною рослинністю та місцями для відпочинку. ЖК має зручну транспортну розв’язку та розвинену соціальну інфраструктуру. До центру міста можна дістатися за 10-15 хвилин.

ЖК вул. Заславського, 9

Адреса: Одеса, Приморський р-н, вул. Заславського, 9
Забудовник: Кворум

Дев'ятиповерховий житловий комплекс, що має ризаліт незвичайної форми, який декоровано декількома карнизами на різних висотах. Ризаліт вигідно підкреслює центральну частину будинку та врівноважує фасад. Комплекс розташовано у самому центрі міста Одеса. Тут дуже розвинена інфраструктура та система громадського транспорту. ЖК складається з двох будинків, на кожному з яких планується облаштувати мансарду звідки можна буде милуватися краєвидами міста. 

ЖК Q-7 Quoroom Ice

Адреса: Львів, Сихівський р-н, вул. Морозна, 29
Забудовник: Quoroom

ЖК Q-7 Quoroom Ice складається з одного семиповерхового будинку та має оригінальний дизайн фасаду з панорамними вікнами та ризалітом. Тут ризаліт виконує функцію архітектурного елементу, який збалансовує асиметрію балконів у будівлі. Це житловий комплекс клубного типу, що налічує 18 квартир, у кожній з яких є індивідуальне опалення. Q-7 Quoroom Ice розташований у затишному районі міста подалі від міського шуму та жвавих автомобільних доріг. Проте, район має розвинену соціальну інфраструктуру, а до центру міста можна дістатися за 15 хвилин на авто.

ЖК Центральний-Преміум

Адреса: Київська область, м. Ірпінь, вул. Соборна, 122
Забудовник: БК ЖК Центральний

Центарльний-Преміум – це житловий комплекс бізнес-класу, у склад якого входить два будинки з ризалітами, що мають декілька рівнів. Ризаліти розміщені у центральній частині фасаду та увінчані архітектурними карнизами. Комплекс розташований між двома головними парками міста, тому зелені на території ЖК достатньо. Варто зазначити, що Центральний-Преміум розташований у дуже вигідному місці, тут є усе необхідне для комфортного життя: школи, дитячі садочки, магазини, аптеки, ветеринарна клініка та інше. Також, жителі комплексу зможуть за 20-30 хвилин дістатися до найближчої станції метро Академмістечко (Київ).
 

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

454

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом