Прийняття квартири в новобудові: чек-лист

5 хв

Коли будівництво нарешті добігло кінця, здається, що найскладніше вже позаду і можна видихнути. Але розслаблятися поки не варто, адже попереду чекає прийняття квартири від забудовника – один з найвідповідальніших моментів, пов'язаних з купівлею власного житла.

На що дивитися і чим варто озброїтися, вирушаючи на огляд квартири – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Як проводити прийняття

Найголовніше – позбутися від ейфорії готовності квартири і отримання ключів та проводити прийняття з максимально холодною головою.

Уважно вивчіть і краще візьміть з собою ваш інвестиційний договір. У ньому завжди є розділ, в якому перераховано обсяг робіт і комплектація квартири. Від цього пункту і слід починати огляд квартири. Тобто, якщо в договорі зазначено, що стіни будуть заштукатурені, а на ділі цього немає, потрібно вимагати від забудовника проведення цих робіт.

Пам'ятайте, що в квартирі не повинно бути ніякого будівельного сміття. Вивезти його – не ваша турбота, а забудовника.

Проводьте огляд уважно і докладно, від кімнати до кімнати. Поки не перевірите одне приміщення повністю, до наступного краще не приступати. Навіть якщо представник компанії забудовника вас постійно підганяє – не звертайте уваги. Ви маєте повне право витратити на це будь-яку необхідну вам кількість часу, а зробити все уважно у ваших же інтересах.

Які інструменти взяти з собою

На такий важливий захід як прийняття квартири у забудовника ні в якому разі не можна заявлятися з порожніми руками. Для того, щоб уважно оглянути всі, навіть найважкодоступніші місця, необхідно буде озброїтися спеціальними інструментами:

  • звичайна або лазерна рулетка допоможе виміряти, наприклад, ширину дверних прорізів або висоту стін;

  • будівельним рівнем можна перевірити вертикалі;

  • косинцем необхідно буде перевірити кути стін, дверних прорізів і укосів;

  • драбина або складаний табурет допоможуть дотягнутися до важкодоступних високорозташованих місць;

  • маркером або кольоровою крейдою потрібно буде робити позначки;

  • потужний ліхтар, в ідеалі налобний, необхідний для огляду санвузлів і комор;

  • кілька аркушів А4 допоможуть перевірити якість вентиляційних отворів;

  • блокнот і ручка для записів;

  • телефон чи фотоапарат, аби фотографувати недоліки.

Цей список регулюється виходячи з ваших можливостей і стану квартири. Наприклад, якщо житло з чорновою обробкою – можна взяти з собою тестер напруги. А для перевірки вже готових розеток – прихопити потужний електроприлад, наприклад, фен.

Запишіть і сфотографуйте всі показання лічильників і факт наявності або відсутності пломб на них. Якщо знаходите якийсь дефект, відзначайте його маркером або крейдою, нумеруйте, фотографуйте і записуйте інформацію про нього в спеціальну відомість. Підписану представником забудовника копію обов'язково залиште собі.

В ідеалі, звичайно, додатково залучати до такої нелегкої справи фахівців. Якщо ви вже знайшли і найняли виконроба, який робитиме вам ремонт, обов'язково беріть його з собою. Професійний погляд допоможе чіткіше визначити, які недоліки вирішуються просто, а які можуть обернутися великими проблемами в майбутньому.

Прийняття квартири в новобудові з чорновою обробкою

Залежно від стану, в якому забудовник передає вам квартиру, процедура огляду трохи відрізняється. Розглянемо основні моменти, на які необхідно звертати увагу при прийнятті квартири з чорновою обробкою.

Стіни

Стіни мають бути розташовані відповідно до плану. Уважно огляньте їх поверхню і переконайтеся, що все зроблено рівно, акуратно, ніде немає сколів, виїмок, тріщин, непередбачених ніш, наскрізних отворів, вологих плям, ніде не стирчить арматура. Перевірте вертикальність стін рівнем в декількох місцях. Кути між стінами повинні бути 90 градусів.

Підлога і стеля

Поверхня повинна бути рівною, без тріщин, наскрізних отворів, напливів. По всьому периметру має бути надійне з'єднання зі стінами під кутом в 90 градусів. Якщо в якихось місцях проходять комунікації, стик повинен бути повністю і акуратно замурований, не має бути ніяких отворів. Також ніде не повинно бути патьоків.

Вікна

Будьте особливо уважні. Огляньте скло на предмет подряпин, тріщин або заводського браку. Ручки мають ходити плавно, без зусиль з вашого боку. Помістіть аркуш паперу між вікном і рамою, якщо в закритому положенні витягнути його не вийде – вікна встановлені правильно, все герметично. Перевірте віконну раму на наявність дрібних пошкоджень, подряпин і відколів. Між стіною і рамою ні в якому разі не повинно бути отворів і порожнин.

Вентиляція

Перевірка проводиться досить легко. Відкрийте вікна на режим провітрювання і прикладіть аркуш паперу до вентиляційного отвору. Він має притягнутися. Також можна використовувати запалений сірник: полум'я має виражено відхилитися всередину вентиляційного каналу.

Дверні отвори і вхідні двері

Головне в дверних отворах – їх правильна геометрична форма, виміряти яку можна за допомогою косинця і рівня. Рулеткою потрібно буде виміряти ширину в декількох місцях, щоб переконатися у відсутності істотних відхилень.

У випадку зі вхідними дверима, крім правильності геометрії, варто перевірити якість монтажу рами: чи немає зазорів, щілин між нею і стіною. Замок повинен легко відмикатися і замикатися.

Опалення

Перевірте горизонтальність установки радіаторів за допомогою рівня. Огляньте труби і самі радіатори на предмет наявності пошкоджень: вм'ятин, відколів, тріщин і подряпин бути не повинно. Радіатори мають знаходитися на відстані не менше 3-5 см від стіни і 7-12 см від підлоги.

Каналізація

Переконайтеся, що в санвузлах та на кухні є необхідні каналізаційні труби. Огляньте їх на наявність сколів, вм'ятин, тріщин або іржі.

Електрика

Перевірити електрику в квартирі з чорновою обробкою буде достатньо проблематично без знань і умінь електрика. Для перевірки напруги в такому випадку краще залучати професіоналів.

Прийняття квартири в новобудові з чистової обробкою

Проведіть всі перевірки, як і в випадку з чорновою обробкою. Додатково зверніть увагу на таке:

Плитка

Обов'язково простукайте кожен прямокутник плитки. Якщо піде глухий звук – там є порожнечі, де в майбутньому розводитиметься грибок.

Плитка має бути покладена не тільки геометрично рівно, але ще і на одному рівні, без виступів або заглиблень.

Шпалери і покриття для підлоги

Шпалери мають бути поклеєні рівно, без видимих стиків або нахлеста. Не повинно бути бульбашок і патьоків клею.

Підлога має бути рівною, не скрипіти і не провалюватися при ходьбі.

Двері

За аналогією з вхідними дверима, перевірте правильність монтажу і геометрії міжкімнатних дверей. На дверях не повинно бути подряпин, відколів і вм'ятин.

Розетки

Влаштуйте тест розеток за допомогою потужного електроприладу. Якщо кабель пошкоджений, електрику відразу виб'є.

Сантехніка

Кілька разів спустіть воду в унітазі. Бачок не повинен протікати і сильно шуміти при наповненні. У раковині, ванні і/або душовій кабіні слід перевірити працездатність зливу. Наповніть їх водою і оцініть швидкість стоку.

Пам'ятайте, якщо ви сумніваєтеся в тому, що зможете самотужки побачити всі огріхи будівельників – завжди можете звернутися до професіоналів. Але якщо все ж хочете провести огляд квартири самостійно – чек-лист від команди НЕРУХОМІ буде вам корисний.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

654

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом