Кубізм в архітектурі

Альона Ярош 15.03.2024 13:52

3 хв

Кубізм в архітектурі – це авангардний рух, що виник на початку 20 століття. Його започаткували такі архітектори, як Ле Корбюзьє та Вальтер Гропіус, які прагнули створити нову форму архітектури, більш абстрактну та геометричну. 

Архітектурний кубізм зосереджувався на створенні нового вигляду архітектури, яка не базувалася на традиційних формах, і натомість передбачала використання геометричних фігур для створення унікальних будівельних конструкцій. У новому матеріалі від НЕРУХОМІ ми розповімо про цей архітектурний напрям та його приклади більш детально.

Що таке кубізм?

На початку 20 століття кубізм був революційною художньою течією, що зародилася у мистецтві. Представники цього руху робили акцент на пласкій, двовимірній поверхні площини картини. Вони відкидали традиційні техніки перспективи, ракурсу, моделювання та світлотіні, натомість виступали за більш абстрактне та геометричне мистецтво. Цей новий стиль був прямим викликом теорії, що мистецтво має наслідувати природу.

Художники-кубісти прагнули зруйнувати звичні форми і створити нові, більш виразні. На них також вплинула зростаюча популярність фотографії та кіно, що спричинило зосередження на фрагментованих, багатоперспективних зображеннях. Ця естетика незабаром знайшла свій шлях в архітектурі, коли архітектори почали експериментувати зі схожими техніками та формами. Результатом стала нова хвиля модерністських будівель, що водночас були візуально інноваційними та зухвалими за своєю структурою. Хоча зв'язок між кубізмом і сучасною архітектурою часто розглядається як переважно формальний, він також відображає спільне прагнення розширити межі можливого в мистецтві та дизайні. 

Якщо простими словами, то кубізм характеризується використанням простих геометричних форм для створення складних композицій.Основними рисами кубізму є застосування декількох перспектив, використання геометричних форм, монохромна колірна палітра, що базується на палітрі зелених, коричневих та сірих кольорів з невеликою часткою світлотіні. Для кубізму властиво використання кубістичних елементів, таких як куби, циліндри, паралелепіпеди та сфери.

Вплив кубізму на архітектуру та його приклади

Саме кубізм став одним з потужних факторів впливу, що допоміг сформувати архітектуру у тому вигляді, якою ми бачимо її зараз. Архітектурний інтерес до кубізму зосереджується на руйнуванні та відтворенні тривимірної форми, що досягається за допомогою простих форм для створення ілюзії глибини. 

Архітектурний стиль кубізму віддзеркалював витоки образотворчого мистецтва та водночас демонстрував схильність до модерну. Спільними характеристиками будівель кубізму були прозорість, просторова двозначність, багатогранність форм і їх множинність. Архітектори також запозичували і обігрували такі поняття, як абстракція, геометризація, символізм, викривлення, фрагментація та ілюзія.

Основним напрямком руху було спрощення дизайну будівель. Попри концептуальну спрямованість, матеріали залишалися практичними. Ранні кубістичні будівлі були побудовані з цегли, яку було важко розкроїти на геометричні фігури, до того ж вона коштувала дорого. Альтернативою став бетон, який швидко набув популярності завдяки тому, що його можна було заливати у будь-яку форму. Зрештою, "випадкове" запровадження залізобетонних конструкцій дало кубізму перевагу в будівельній індустрії.

Першопрохідцем цього напряму був Ле Корбюзьє, і в його проєктах можна знайти чіткі риси та характеристики руху, наприклад, будівля Асамблеї, Чандігарх та Нотр-Дам-дю-О, Роншамп, який має характерні деталі з шедевру Пабло Пікассо 1930-х років "Герніка". Серед інших цікавих споруд кубізму – будинки-куби в Роттердамі та Гельмонді Піта Блома, а також будинок Холмана в Сіднеї Дурбаха Блока Джеггерса. Крім того, кубізм став основою для зародження руху деконструктивізму, який можна побачити в більшості споруд, таких як "Кристал" у Королівському музеї Онтаріо в Торонто авторства Даніеля Лібескінда та Концертний зал Уолта Діснея Френка Гері.

Архітектура кубізму в Україні

В Україні стиль кубізму не набув такої популярності, як у країнах західної Європи. Проте його риси все ж можна зустріти і у будівлях, що були створені на початку 20 століття, і також у сучасних новобудовах, наприклад таких як, ЖК Park Lake House, ЖК UNIT.Home або ЖК Goloseev Hills

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

513

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом