Ідеї фартуха для кухні

Альона Ярош 09.02.2024 17:15

5 хв

Кухня – особливе місце в кожній оселі, де ми зазвичай проводимо доволі багато часу. Однак підтримувати чистоту і загальний стан кухні не завжди просто, оскільки кожна поверхня тут може зазнати пошкоджень під впливом високої температури, вологи, миючих засобів та інших продуктів, які можуть містити кислоти. 

Крім того, під час приготування їжі утворюється багато бруду – фруктові та овочеві соки, соуси та бульйони, олія та жир тощо. Тому стіни та робочі поверхні повинні бути виконані з матеріалів, які добре захищають, легко миються та мають естетичний вигляд. У цьому матеріалі від НЕРУХОМІ ми розглянемо ідеї для стильного та практичного оформлення фартуха на кухні.

Як оформити фартух на кухні

Дизайн кухонного фартуха варто продумати ще на етапі проєктування, щоб мати чітке уявлення про загальний вигляд кімнати. За допомогою цього практичного елементу інтер’єру ви можете зробити оригінальний акцент, або ж навпаки підкреслити цілісність дизайну. На щастя сьогодні існує безмежне розмаїття варіантів оздоблення кухонного фартуха – від традиційної плитки та керамограніту до дерев’яних панелей та дзеркал. 

Плитка

Плитка залишається незмінним вибором для оздоблення кухонного фартуха уже багато років поспіль. Вона відрізняється довговічністю, зносостійкістю та розмаїттям дизайнів і форм. Ви можете обрати мозаїку, квадратні або прямокутні плиточки, круглі або овальні, багатогранні, у вигляді риб’ячої луски тощо. Варто зауважити, що коли ви купуєте квартиру в новобудові з ремонтом, то скоріш за все забудовник запропонує вам саме такий варіант оформлення кухонного фартуха. 

Мармур

Цей матеріал завжди поза часом, адже він натуральний, міцний та додає вишуканості інтер’єру. Мармур має велику палітру кольорів та унікальні візерунки, які можуть бути ледь-ледь помітними, або й навпаки пронизувати контрастними жилами всю плиту. 

Керамограніт

Один з найуніверсальніших матеріалів, адже він надміцний, має високий рівень зносостійкості та легко очищається. Завдяки керамограніту можна імітувати будь-який натуральний камінь у формі слябів, або плитки. Крім того, на відміну від натурального каменю, керамограніт має менший відсоток пористості та високу вологостійкість. 

Враховуючи ці якості матеріалу, керамограніт чудово підійде не тільки для оздоблення кухонного фартуха, але й також для стільниці. Залежно від дизайну вашої кухні та особистих уподобань використайте однакові варіанти керамограніту для цих поверхонь поєднуючи обидві площини; або оберіть два різних по кольору для стільниці та фартуха. 

Металеві панелі

Металізовані матеріали, такі як мідь і латунь не втрачають своєї актуальності та чудово поєднуються з насиченими зеленими, бордовими та синіми відтінками, які зараз доволі часто використовують для кухонних меблів. Таке металеве оздоблення для кухонних фартухів доступне у вигляді металевих листів, які можна закріпити на стінах за допомогою спеціального клею, або також з підкладкою, наприклад, з МДФ.

Дерев’яні панелі

Оздоблення дерев'яними панелями кухонного фартуха додасть вашому інтер’єру тепла та затишку. Залежно від обраного стилю та колірної гами вашої кухні можна залишити колір натуральної деревини, пофарбувати в тон кухні, або й взагалі виділити контрастним кольором, щоб зробити яскравий акцент. Проте, якщо ви вирішили самостійно фарбувати дерев'яний фартух, то обирайте стійку спеціалізовану фарбу для кухонних фасадів. Така фарба зносостійка та добре очищається.

Цегляна кладка

Якщо ви поціновувач стилю лофт, то обирайте цеглу для оздоблення кухонного фартуха. Це може бути як плитка, що імітує цеглу, так і справжня відкрита цегляна стіна. А поєднавши її з металевими вставками, наприклад біля плити, ви створите неймовірний індустріальний дизайн. До речі у деяких новобудовах перегородки у квартирах виконані саме з цегли, тому вважайте, що ваша "лофтова" стіна вже готова. Проте обравши відкриту цеглу не забудьте покрити її спеціальним лаком, щоб захистити від забруднення. Також можна пофарбувати її в будь-який колір, що відповідатиме дизайну вашої кухні.

Дзеркало

Такі фартухи завжди виглядають ефектно. Вони відбивають світло, створюючи відчуття простору та візуально збільшуючи кімнату. Особливо це буде корисно на невеликих кухнях. Дзеркальний фартух можна створити з цілого полотна дзеркала, або ж з окремих плиточок однакового, чи різного розміру. Варто зауважити, що дзеркало легко очищається, тому це доволі практичний вибір.

Коркові панелі

Незвичний та оригінальний вибір для кухонного фартуха. Цей матеріал натуральний, легко монтується і не навантажує стіну. Він має високу вологостійкість, а також тепло- та звукоізоляцію. Цікаво, що на коркові панелі можна прикріпляти різні записки, наприклад, рецепти, списки продуктів та інші нагадування.

Плитка терраццо

Останнім часом в інтер’єрах часто можна зустріти плитку терраццо. Це ідеальний матеріал, що виглядає неймовірно стильно та сучасно. Така плитка оживить інтер’єр та додасть яскравого акценту в дизайн.

Шпалери

Був час, коли шпалери не входили до списку кращих ідей для облаштування кухні. Однак ситуація змінилася, і зараз існує нова тенденція до виробництва шпалер, розроблених саме для цієї мети. 

Сьогодні можна зустріти спеціальні кухонні шпалери, що мають підвищену стійкість до вологи, високих температур, стирання та різних забруднень. Вони мають широкий вибір різних кольорів та дизайнів. 

Скляні панелі

Скло – відмінний матеріал для кухонних фартухів: його легко мити, воно міцне, витримує гарячі бризки і має витончений, акуратний вигляд, який пасуватиме до кухні будь-якого стилю. До того склом можна закрити стіну з будь-якого матеріалу і не боятися, що вона буде пошкоджена. 

Новий кухонний фартух – це прекрасний спосіб додати індивідуальності вашій кухні. Проте при виборі матеріалу для кухонного фартуха звертайте увагу на те, що буде практичним, стильним та найбільш підходящим для вашого дизайну. Надіємося наші поради допоможуть вам у цьому.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

647

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом