Безтурботне життя в новобудовах: чому важливо виконання ТУ забудовником

Вибираючи квартиру в новобудові, мало хто звертає увагу на наявність у забудовника технічних умов на підключення до інженерних мереж та їх відповідність проєкту. Хтось вважає їх не такими вже й важливими, а хтось і зовсім не знає, для чого вони потрібні. Але якщо ви не хочете раптово виявити своє житло в списку будинків, які споруджені, але роками стоять без води та світла – час розібратися в цьому питанні саме зараз.

Навіщо потрібні технічні умови та чому важливо, щоб забудовник їх виконав – читайте в матеріалі НЕРУХОМІ.

Уявімо, що...

Щоб краще зрозуміти, що таке технічні умови (ТУ), давайте змоделюємо наступну життєву ситуацію.

Припустимо, ви інвестували в будівництво новобудови, її ввели в експлуатацію, але для того, щоб отримати право власності на квартиру, вам роблять пропозицію, від якої неможливо відмовитися: необхідно підписати договір із тією обслуговуючою компанією, з якою скаже забудовник. У підсумку ви погоджуєтеся, а потім помічаєте, що платити за комуналку доводиться аж надто велику суму.

Тут може здатися, що причина високих тарифів саме в знахабнілій обслуговуючій компанії (не без цього, звичайно). Однак першопричина може критися дещо в іншому: забудовник просто не виконав технічні умови з підключення до інженерних мереж і будинок в Обленерго досі значиться як будівельний майданчик, тому платити мешканцям доводиться за промисловим тарифом.

А трапляється й таке, що забудовник зовсім вирішує технічні умови не отримувати і проєктувати будинок без них або їх не виконуює, чим прирікає майбутніх мешканців на вічні поневіряння в пошуках доступних "джерел світла", до яких можна було би підключитися. Невже таке буває? Буває. В Україні так точно. Один з яскравих прикладів – ЖК Мега-cіті від Войцеховського.

Так що ж таке ТУ

Якщо коротко, то технічні умови – один з основних документів, на підставі якого відбувається проєктування майбутнього будинку.

Замовник повинен отримати ТУ у всіх відповідних компаній, послугами яких передбачається забезпечити об'єкт – це і електропостачання, і газопостачання, а також водопостачання та каналізація.

Пройшовши всі етапи проєктування та будівництва починається процес введення в експлуатацію, де також може бути приховано чимало проблем. Компанія-постачальник електроенергії повинна прийняти всі мережі та перевірити їх на відповідність затвердженому проєкту. При виявленні дефектів та порушень процес підключення до інженерних мереж відкладається до виправлення.

Комерційна таємниця

На жаль, в Україні квартири в новобудовах можуть продавати навіть тоді, коли технічні умови на подачу води, відведення каналізації, електроенергію забудовник ще не отримав (а, можливо, ніколи й не отримає). І якщо, наприклад, документи на землю можна перевірити у відкритих джерелах, то проблема з отриманням інформації з ТУ в тому, що підприємства не горять бажанням показувати людям стадію отримання-виконання технічних умов. ТУ є частиною договору між забудовником та підприємством і вважаються комерційною таємницею.

Тому інвесторам необхідно запитувати інформацію про технічні умови та їх виконання безпосередньо у забудовника.

Чому важливо все перевірити

Наразі прийняття в експлуатацію житлового комплексу підтверджують отриманням сертифікату про готовність. При цьому трапляється, що Держархбудінспекція закриває очі на невиконання ТУ.

Раніше на актах державної комісії про прийняття в експлуатацію була печатка і підпис організації-постачальника електроенергії, тепла, води, газу послуг каналізації. Однак зараз це взаємини тільки між будівельною компанією і постачальником. Тому передача на баланс ОСББ або експлуатаційної організації підключеного до інженерних мереж будинку і оформлення індивідуальних договорів на поставку електроенергії між власниками квартир та поставляючою компанією відбувається не завжди.

Недбайливі підрядчики іноді залишають підключення будинку за так званою "тимчасовою схемою" і не виконавши техумови здають його в експлуатацію, перекладаючи проблеми взаємин з компаніями-постачальниками послуг на плечі мешканців.

Якщо виявиться, що технічні умови на навантаження з води, опалення, електроенергії не узгоджені, згодом може з'ясуватися, що точок підключення поруч з будинком просто немає. Водночас, лише наявність ТУ у забудовника не гарантує "щасливого кінця" для інвестора. Тому що техумови можуть бути видані, наприклад, на малоповерхове спорудження, але забудовник побудує декілька багатоповерхових будинків. В такому випадку навантаження, очевидно, будуть різні.

Варто зазначити, що бувають і ситуації, коли технічні умови видані вірно, але вони не виконуються. Таке часто трапляється, коли забудовник розбиває своє будівництво на черги, а система опалення у нього одна на весь комплекс.

Як підсумок

Від виконання техумов залежить, чи буде ваша квартира достатньою мірою забезпечена водою, світлом, газом або доведеться страждати від періодичного позапланового відключення цих послуг. Подібні незручності особливо гостро відчутні в зимовий період, коли навантаження на мережі дуже зростають.

Експерти НЕРУХОМІ рекомендують інвесторам перед придбанням майбутнього житла, звертати увагу на наявність у забудовника ТУ на підключення до інженерних мереж та їх відповідність проєкту будівництва. Адже, якщо сьогодні забудовник заощадить на інженерних мережах, то можливо вже завтра вам доведеться коротати вечори без води і світла в своїй довгоочікуваній квартирі.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

240

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом