Що таке друге світло?

Альона Ярош 24.06.2022 16:31

4 хв

"Простір, світло та порядок. Це те, що потрібно людині так само як і хліб та місце для сну". Ле Корбюзьє, 1920-1965 рр.

Ле Корбюзьє стверджував, що однією з основ сучасної архітектури є розширення простору. Для швейцарського архітектора архітектура була всього лише концепцією "машини для життя", гарної, теплої та затишної атмосфери без обмежень, здатної позитивно впливати на спосіб життя її мешканців. Комфорт, функціональність, елегантність і насамперед місткість. Сприйняття Ле Корбюзьє та інші приклади сучасної архітектури 20 століття все ще живуть сьогодні завдяки дуже трендовій архітектурній тенденції: другому світлу.

Що таке друге світло, а також про його переваги та недоліки читайте у матеріалі від НЕРУХОМІ.

Що таке друге світло?

Друге світло – це архітектурний прийом, який використовується у великих просторах. Він об'єднує перший та другий поверх стираючи між ними межі, тим самим забезпечуючи простір кращим освітленням та вентиляцією. Такий прийом застосовують частіше за все у вітальні, або у передпокої, де встановлюють сходи на другий поверх. На другому ж рівні розташовують житлові кімнати та кімнати для особистого користування: спальні, зони відпочинку, ванні кімнати, кабінети, ігрові та ін.

Оформлення інтер'єру у приміщеннях з другим світлом вимагають особливої уваги. Через архітектурне рішення "подвійної" висоти стелі збільшується і розмір стін, тому тут відкриваються великі можливості для творчості. Але потрібно правильно підібрати колір та текстуру покриття стін, а також елементи декору, щоб дизайн не виглядав перенасиченим та гармонійно вписувався у загальний інтер'єр. Також варто не забувати про безпеку і обов'язково встановлювати огорожу на другому поверсі. Вона може бути як продовження огорожі сходів, або ж як продовження стіни.

Упродовж останніх кількох десятиліть кімнати з другим світлом то входили то виходили з моди. Частіше за все такий прийом можна було зустріти лише у приватних будинках, або у приміщеннях типу лофт. У наш час з'являються квартири у новобудовах де об'єднують 2 рівні помешкання. І на це існує безліч причин, з яких домовласники віддають перевагу двосвітнім просторам у своїх будинках:

Збільшення простору. Навіть якщо будинок виглядає невеликим, стеля подвійної висоти може зробити його візуально більшим. А також, надає приміщенню глибину та з'єднує всі елементи у кімнаті разом.

Більше світла. У кімнатах із високими стелями, як правило, є додаткові вікна, тому у приміщення проникає більше природного світла. До того ж це хороший спосіб заощадити на електроенергії.

Додаткове місце для декору. Висока стеля - це хороша основа для творчих варіантів дизайну інтер'єру, які зроблять ваше помешкання унікальним. Наприклад, якщо у вас є камін, то можна побудувати фактурну високу кам'яну стіну, яка підкреслює високу стелю. А щоб великий простір виглядав більш оригінально можна додати дерев'яні балки та поекспериментувати з різними світильниками. Наприклад, встановити декілька точок освітлення, що будуть розташовуватися на різній висоті, або одну велику люстру, яка буде центром кімнати.

Статусність житла та підвищення його вартості при перепродажі. Важливою характеристикою, яку цінують потенційні покупці є високі стелі. А наявність таких незвичайних архітектурних елементів як друге світло додасть унікальності будь-якому помешканню.

Але попри усі переваги наявності другого світла у помешканні, такий дизайн також має і деякі недоліки:

  • Складне та дороге обслуговування. Стелі з часом тріскатимуться, і вам доведеться перефарбовувати їх кожні кілька років. Чим вище у вас стеля, тим складніше буде провести ремонт. Теж саме стосується і заміни лампочки у світильниках, миття вікон, або навіски штор.

  • Звукоізоляція. Хоча високі стелі завжди привертають увагу все ж через свою акустику вони можуть створювати додатковий шум. Звук швидко проходить через відкритий простір, що може спричинити дискомфорт.

  • Підтримка однакової температури у приміщеннях. Якщо з освітленням можна зекономити, то з обігрівом та охолодженням буде складніше. Адже тепле повітря буде підійматися вгору і враховуючи, що між поверхами немає перекриття, тепло не буде затримуватися на першому рівні. Тому взимку на нижньому рівні може бути холодно. І так само буде важче утримувати прохолодне повітря улітку. Тому потрібно шукати шляхи уникнення таких ситуацій. Одним із найдієвіших рішень може бути встановлення стельового вентилятора, який створений для розсіювання теплого повітря взимку та влітку.

Хоча думки про помешкання із "подвійною" висотою стелі різняться, все ж друге світло - це унікальний архітектурний елемент, який завжди привертає увагу та надає відчуття більшого простору у будинку. До того ж якщо таке приміщення буде правильно спроєктовано і всі роботи з будівництва та оздоблення будуть виконані якісно, то проблем у такому будинку виникати не буде. І коли ви навіть мешкаєте у будинку чи квартирі, де немає повноцінного 2 поверху, але ви все одно завжди мріяли про двосвітний простір, то хорошою альтернативою може бути антресольний рівень.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

916

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом