Чим замінити плитку у ванній кімнаті?

Альона Ярош 05.07.2022 13:40

5 хв

Якщо ви вважаєте, що у ванній кімнаті найкращий варіант для облицювання стін та підлоги ー керамічна плитка або керамограніт, то ми готові зруйнувати ці стереотипи. Хоча ці матеріали ідеально відповідають технічним вимогам у ванних кімнатах, а широке розмаїття їх дизайнів та форм, що представлені на ринку, легко зроблять вашу ванну стильною та підкреслять індивідуальність інтер'єру. Все ж є сенс подумати і про інші види матеріалів, які здатні надати цій кімнаті абсолютного нового вигляду.

То чим замінити керамічну плитку у ванній кімнаті? Такі матеріали, як цегла, дерево та натуральний камінь, можуть додати фактурності та урізноманітнити текстуру, що зробить простір більш затишним, тоді як гідравлічна плитка та фарбовані стіни привносять колір та "оживляють" інтер'єр.

У новому матеріалі від НЕРУХОМІ ми підібрали найцікавіші варіанти для оздоблення ванних кімнат, які стануть чудовою альтернативою керамічним кахлям та керамограніту.

Гідравлічна плитка

Це спеціальна плитка, яка складається з цементу, мармуру та пігменту. Такі кахлі були популярні за часи модернізму, але і сьогодні дизайнери все частіше використовують їх у своїй проєктах. Тож якщо ви любитель стилю ретро в інтер'єрі, то такий варіант оздоблення ванної кімнати буде для вас ідеальним. До того ж гідравлічна плитка має безліч різноманітних дизайнів, тому можна поекспериментувати і зробити настінне панно із плиток різного розміру та з різними візерунками. Такий варіант декорування неодмінно підкреслить вашу індивідуальність.

Мікроцемент

Останнім часом в оформленні ванних кімнат дизайнери використовують мікроцемент, (або мікробетон). Такий варіант дуже практичний так як матеріал вологостійкий, економічний при нанесенні на стіни, має високий рівень адгезії та велику палітру кольорування. Мікроцемент ー ідеально підійде для ванної кімнати у стилі лофт, особливо у поєднання з деревом, або цеглою.

Деревина

Натуральні матеріали рідко використовуються для облицювання стін та підлоги у вологих приміщеннях, в основному через складність догляду за ними. Однак це не означає, що їх неможливо обробити та інтегрувати в інтер'єр ванної. Крім того, такий матеріал беззаперечно створить атмосферу тепла та затишку в інтер’єрі. Якщо ви зупинили свій вибір на натуральному дереві, то обирайте деревину з твердих екзотичних порід, де будуть відсутні сучки. Для цього підійдуть: венге, мербау, тик, кедр, ятоба, іроко, дуссен, бади та лапачо. Варто зазначити, що дерево саме той варіант облицювання, який підійде абсолютно усім стилям інтер'єру.

Натуральний камінь

Камінь ー більш універсальний природний матеріал ніж деревина. Його найчастіше використовують у вологих зонах, але своєю першістю він все ж поступився кераміці та керамограніту, які імітують візерунки мармуру, граніту або травертину, при простішому догляді. Однак, чому ж варто обрати натуральний камінь для облицювання стін у ванній кімнаті? По-перше, він має естетичний вигляд та дає можливість комбінувати різні породи. По-друге, він довговічний та стійкий до пошкоджень, вологи та знебарвлення.

Цегла

Вже досить давно цегла перестала бути матеріалом тільки для зовнішнього застосування, і сьогодні її активно використовують у декоруванні інтер'єрів громадських та житлових приміщень. Використовуючи цей матеріал у ванній кімнаті, ви підкреслите свою оригінальність і створите унікальний дизайн. Крім того, цегла має багато переваг, які так важливі для вологих кімнат і основні з них – це стійкість до пошкоджень та вологи. Враховуючи різноманітність кольорів та фактур цегли, його можна використовувати для приміщень з різним стилем інтер'єру – від лофту до шебі-шику.

Шпалери

Можливо хтось скаже, що шпалери у ванній кімнаті ー це не дуже практично. Але за останні роки технології їх виготовлення настільки пішли вперед, що після шпалер ви не захочете обирати, щось інше. Тут головне правильно Їх підібрати. Для вологих кімнат найкраще підходять шпалери на основі водовідштовхувальних матеріалів, або ж ті що просочуються спеціальними засобами, а саме: вінілові, склошпалери, рідкі шпалери та шпалери, що миються. Крім того, це матеріал має низку переваг - вони дешевші за інші матеріали для облицювання, легко клеяться та демонтуються, мають широку лінійку різноманітних кольорів та дизайнів, також вони екологічні. До того ж використання шпалер у якості облицювання стін ванної дають необмежені можливості для різних інтер'єрних рішень. Адже шпалери можна комбінувати між собою, фарбувати у різні кольори та поєднувати з іншими матеріалами.

Фарбування

Ще один універсальний спосіб оздоблення поверхонь ванної кімнати. Фарбовані стіни легко перефарбувати в інший колір, додати візерунок, або ж і зовсім зробити розпис на стіні. Все залежить від вашої фантазії. Звісно ж для ванної кімнати варто обирати вологостійку фарбу, що миється.

Інші матеріали

Якщо ви прагнете чогось зовсім унікального, то для оздоблення ванної можна обрати зовсім нестандартні матеріали. Наприклад, величезне дзеркало, яке закриє всю стіну, або дзеркальні плитки прямокутної, квадратної, круглої, овальної форми, або ж навіть фігурні. Також незвичайна ідея використання маленьких гладких камінців для декорування стін та підлоги. Стабілізований мох ー ще один оригінальний спосіб оздоблення стін у ванній кімнаті. Він виглядає дуже стильно, невибагливий у догляді, крім того, це дуже екологічний матеріал.

Як ми бачимо варіантів для оздоблення стін у ванній кімнаті - маса! Потрібна лише ваша фантазія, трохи терпіння та не боятися експериментів. Але також зважайте і на технічну сторону ремонту. Наприклад, у щойно придбаній новобудові, врахувати всі нюанси та зробити ремонт буде набагато швидше та простіше, а ніж у квартирі чи будинку, де потрібно спочатку демонтувати старе облицювання та монтувати нове. Але, воно того буде варто і в першому і у другому випадку.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

862

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом