Будівельники продовжують знищувати садибу Зеленських у Києві

1 хв

В Києві будівельники знову почали розбирати зруйновану садибу Зеленських на вулиці Кониського, 22. Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

За його словами, до зруйнованої памʼятки історії та архітектури пригнали вантажівку. Попри арешт споруди, будівельники почали її розбирати. При цьому директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова зазначила, що біля садиби Зеленських відбуваються науково-дослідні роботи. Адже, згідно з п. 3 ст. 26 закону "Про охорону культурної спадщини", їх мають проводити перед розробленням проєктів реставрації. 

За словами очільниці департаменту, голова Науково-дослідного інституту історії архітектури та містобудування Сергій Юрченко звернувся до департаменту для отримання дозволу на проведення відповідних робіт. 

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, ввечері 19 липня 2024 року забудовник ЖК Тургеневъ за допомогою важкої техніки зруйнував історичну садибу Зеленських. Столична поліція розпочала кримінальне провадження. 

Кличко заявив, що це сталось через бездіяльність Мінкульту та уряду. Водночас у Мінкульті заявили, що споруда не була внесена до реєстру пам'яток через те, що КМДА не підготувала та не подала необхідні документи. 

Київська міська прокуратура повідомила про підозру співвласнику садиби Зеленських, який дав розпорядження про її знесення. Йому загрожує до двох років обмеження волі. Зруйновану історичну будівлю наприкінці серпня визнали пам'яткою архітектури і внесли до Переліку культурної спадщини. На початку вересня власник споруди представив проєктні пропозиції щодо її відновлення. 

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

194

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом