Блоб-архітектура

Альона Ярош 25.03.2024 18:46

4 хв

За багаторічну історію архітектури ще ніколи не було стільки свободи у створенні структур, що імітують творіння природи, в яких прямі лінії та рівні кути є скоріше винятком, ніж правилом. Комп'ютерні технології відкрили двері для того, що багато хто вважає архітектурним блюзнірством, а інші – великим мистецтвом, але всі визнають, що така архітектура має надзвичайно приголомшливий вигляд. У цій статті від НЕРУХОМІ ми розповімо про вражаючу блоб-архітектуру, або як її ще називають блобітектура.

Що таке архітектура blob та як вона виникла?

Блобітектура, також відома як блобізм, або блоб-архітектура – це термін для позначення архітектурної школи, що прагне до органічних форм, а її вираженням є випуклі, сітчасті, схожі на амебу будівлі. Вважається, що цей архітектурний стиль є продуктом комп'ютерного моделювання, оскільки маніпуляції з алгоритмами, необхідними для отримання форм, майже неможливо виконати на папері. Раніше ми вже писали про схожий стиль, – параметрична архітектура – чиї проєкти також створюються за допомогою комп'ютерних технологій.  

Один із ранніх прикладів блоб-архітектури був створений у 1960-х роках групою англійських архітекторів, відомою як Archigram, до якої входили Пітер Кук і Рон Херрон, що працювали з надувними конструкціями та конструкціями з використанням пластику. Також тут варто згадати і про проєкти Бакмінстера Фуллера, відомого своїми геодезичними куполами, які мають стиль і структуру, що пізніше стали асоціюватися з блоб-архітектурою.  

Сам термін "блоб-архітектура" ввів архітектор Грег Лінн у 1995 році, щоб дати визначення своїм експериментам у цифровому дизайні.  Він використовував програмне забезпечення metaball, яке було винайдено комп’ютерним науковцем NASA Джимом Блінном на початку 1980-х років. Це blobby-моделювання (реальний термін) дозволило створювати органічні на вигляд n-вимірні об'єкти, де n – це кількість вимірів, зазвичай 2 або 3.

Проте на загал термін "блоб-архітектура" вперше використав Вільям Сафайру у своїй статті 2002 року в журналі "Нью-Йорк Таймс". І термін був спрямований більше як образа для нових архітектурних форм ніж як комплімент. Однак попри подібні несхвальні відгуки про архітектуру блоб, цей неординарний стиль продовжив розвиватися разом з прогресом у сфері компютерних і будівельних технологій. 

Матеріали, що використовуються у блобітектурі

За іронією долі для створення органічних блоб-форм не підходять традиційні природні матеріали, такі як дерево, камінь та інше. Тут потрібен міцний матеріал, що надійно триматиме величезну конструкцію і водночас буде легким та гнучким. 

Сталь і скло, сонячні панелі, пластикові блоки, що змінюють колір, скляні панелі з інтегрованими світлодіодними стрічками та інші матеріали й технології нового покоління, що є важливими елементами в конструкціях блоб-будинків тепер створюються та вдосконалюються регулярно. 

Архітектори блобітектури та їхня філософія

Багато архітекторів перейняли цей стиль і використовували його у своїх проєктах будівель. Пітер Айзенман, Норман Фостер, Массіміліано Фуксас, Френк Гері, Заха Хадід, Патрік Шумахер та Ян Капліцький були архітекторами, які підтримували цей стиль і втілювали його у своїх розробках. Вони почали експериментувати з програмним забезпеченням "blobby" для створення нових і незвичних форм. 

Це дало свободу відтворювати структури, що імітують красу природи. Блобітектура не створюється відповідно до існуючого горизонту міста, вона проєктується так, як хоче архітектор. Це робить її унікальною та впізнаваною. 

Приклади архітектури blob

Найчастіше будівлі у стилі блоб мають доволі масштабні розміри, а призначення їхнє – це музеї сучасного мистецтва, театри перформансу, концерт-холи та інші культурні простори. 

Музей попкультури, Сіетл, США

Відкритий співзасновником Microsoft Полом Алленом у 2000 році, Музей є некомерційним та відповідно до своєї назви присвячений сучасній попкультурі. Будівля була спроєктована Френком Гері, який, за чутками, надихався розбитими гітарами. 

Будівля Селфріджес, Бірмінгем, Великобританія

Розроблена архітектурним бюро Future Systems, будівля має вигнутий фасад, який складається з 15 000 анодованих алюмінієвих дисків, встановлених на синьому тлі, що створює ілюзію серії комірок.

Метрополь Парасолька, Севілья, Іспанія

Це дерев'яна конструкція, що складається з шести парасольок та нагадує гігантські фантазійні гриби. Вона була спроєктована німецьким архітектором Юргеном Майєром. Будівництво її завершилося у квітні 2011 року.

Такі унікальні об’єкти можна зустріти по всьому світу. Навіть в Україні є декілька реалізованих спрощених проєктів у стилі блоб, наприклад, сучасні готелі в Карпатах, або на Київщині на березі Дніпра. Поки що забудовники не поспішають з впровадженням цього стилю у нашій країні, але все ще попереду. І хто знає можливо через декілька років ми будемо заселятися у новобудови виконані у стилі архітектури blob.

Автор:

Альона Ярош

Експерт

Освіта – закінчила Мистецький інститут художнього моделювання та дизайну ім. С. Далі за спеціальністю - дизайнер архітектурного середовища, викладач.

5 років працювала архітектором-дизайнером.

З 2011 року працювала PR-менеджером та маркетологом у компаніях, що займаються будівництвом та проєктуванням будинків, а також архітектурних та дизайнерських бюро.

Великий досвід написання експертних матеріалів на тему архітектури, інженерії, дизайну та декорування інтер'єру.

На проєкті НЕРУХОМІ з червня 2022 року

Усі статті автора

Коментарі

737

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом