Архітектор "Квітів України" виграв суд щодо авторських прав

1 хв

Архітектор памʼятки "Квіти України" Микола Левчук виграв справу про авторські права. Верховний Суд скасував усі попередні рішення та постанови нижчих інстанцій, повідомила ініціативна група "Зберегти Квіти України".

Тепер суд першої інстанції має заново розглянути, ретельніше дослідити визначення службового твору, внески співавторів і розподіл прав. Водночас Верховний Суд не відповів на питання про те, що саме є твором, на які поширюються авторські права Левчука, чи взагалі законодавство України захищає архітектурні проєкти та будівлі, що були створені в УРСР і чи належать роботодавцю авторські права, зокрема немайнові, якщо архітектор працював на роботі.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, в жовтні 2023 року суд повернув будівлі “Квіти України” статус пам'ятки. У липні 2021 року забудовник демонтував частину споруди, щоб перебудувати її на офісний центр. Проте завдяки небайдужій позиції активістів, роботи вдалось зупинити

Архітектор "Квітів України" Микола Левчука звернувся до суду щодо порушення своїх авторських прав і домігся того, що будівлю не чіпатимуть на період судового процесу. Однак влітку 2022 року забудовник виграв справу у першій інстанції. Левчук подав апеляцію, проте в березні 2023-го суд знову став на бік девелопера. Тому влітку 2023 року останній  виставив будівлю "Квіти України" на продаж.

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

298

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом