Будівлі "Квіти України" повернули статус пам'ятки

Рішення Окружного адміністративного суду Києва скасував Шостий апеляційний адмінсуд та повернув модерністському павільйону "Квіти України", що у Шевченківському районі, статус пам'ятника. Про це повідомили активісти із громадського руху "Цегла".

Як відомо, у грудні 2022 року суд скасував наказ Мінкульту про внесення будівлі "Квіти України" до реєстру пам'яток архітектури. Згодом активісти подали апеляцію.

Скасування статусу пам'ятки означало, що будівля "Квіти України" не має охоронного статусу, а на забудовника не діє припис Мінкульту про заборону будівельних робіт.

"Квіти України" – модерністська будівля, збудована у 1985 році. Належить навчально-методичному павільйону "Квіти України" архітектора Миколи Левчука, отримала нагороду Національної спілки архітекторів України як один із найкращих архітектурних творів.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, демонтажні роботи стартували 2 липня 2021 року. Будівельники почали розбирати фасад будівлі, проте зруйнувати її до кінця не встигли, кияни увірвалися на будівельний майданчик та зупинили роботу будівельної техніки. Згодом Мінкульт вніс будівлю "Квіти України" до Реєстру державних пам'яток.

Крім того, нещодавно кияни виявили на маркетплейсах OLX та Realtor.ua оголошення про продаж "Квітів України". Напівзруйновану будівлю, розташовану неподалік центру столиці, оцінили у $5 млн. На викладених фото – реальний стан будівлі та рендери альтернативного проекту реконструкції.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

318

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом