Компанії колишнього нардепа скасували обмеження для будівництва у центрі Києва

Окружний адмінсуд Києва скасував абзаци містобудів, що стосуються обмежень реконструкції нежитлового будинку під адміністративну будівлю на вул. Антоновича, 7а (колишня Горького) у Голосіївському районі столиці.

Ще в 2010 році компанія "Артдизайн" оформила право власності на будинок на Антоновича, в 2017 році фірма також купила ділянку за вказаною адресою з цільовим призначенням – для експлуатації адмінбудинку.

12 травня 2021 "Артдизайн" уклав договір про спільну участь у будівництві з ТОВ "Контур Девелопмент". Згідно містобудів, об'єкт проєктування на вулиці Антоновича, 7а віднесений до кордонів історичного центру міста, зони регулювання забудови першої категорії.

Не погоджуючись з цим, "Контур Девелопмент" звернувся до ОАСК, який позов компанії повністю задовольнив. ОАСК своє рішення пояснив тим, що оскільки кордону і режими використання історичного ареалу Києва не затверджені в установленому законом порядку, то відсутні правові підстави вважати, що об'єкт знаходиться у межах історичного ареалу та історичного центру міста. А значить – безпідставно вимагати від забудовників проєктувати об'єкт з урахуванням вимог закону "Про охорону культурної спадщини".

Крім того, ОАСК прийшов до висновку, що об'єкт за вище вказаною адресою територіально не входить до зони регулювання забудови першої категорії.

Також суд вважає, що центральна планувальна зона в Києві не визначена, оскільки Київрадою не затверджений План зонування території (зонінг) центральної планувальної зони міста Києва. Отже, у забудовника немає необхідності дотримуватися обмежень, встановлених Генпланом для центральної планувальної зони по висотності – не вище 27 метрів, що відповідає 9 поверхам.

Згідно з даними порталу YouControl, ТОВ "Артдизайн" було створено більше 14 років тому, бенефіціаром компанії є Антоніна Сліпченко. Фірма також входить до групи сім'ї Крючкових.

Як повідомляють "Наші Гроші", колишній депутат Дмитро Крючков є підозрюваним у справі НАБУ про розкрадання на "Запоріжжяобленерго" на 346 млн грн - це справа вже розглядається у Вищому антикорупційному суді.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, на початку серпня був затверджений Історико-архітектурний опорний план Києва (ІАОП), який був розроблений Міністерством культури і архітектурної політики. Однак, як з'ясувалося, він не встановлює меж і режимів використання території історичних ареалів.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

90

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом