Київрада збирається роздати забудовникам землю з історичними будинками

Київрада на своєму найближчому засіданні збирається розглянути три проєкти рішення щодо забудови ділянок, на яких знаходяться історичні будівлі.

Про це повідомили у громадській організації "Мапа Реновації".

Так, йдеться про передачу в оренду земельної ділянки на вулиці Гончара, 71 під будівництво та обслуговування будівель ринкової інфраструктури. За цією адресою розташовується 140-річний Дім Осипа Родіна – пам'ятка архітектури та історії місцевого значення. Раніше забудовник зробив невдалу спробу позбавити будинок статусу. Проте Шостий апеляційний адмінсуд підтримав бік громади.

Ще одну ділянку збираються передати забудовникам у Ромському провулку, 3 (колишній Цимлянський). Тут розташовується 120-річна будівля колишньої поліцейської дільниці. Будинок внесено до списку об'єктів, які необхідно обстежити для набуття охоронного статусу. Незважаючи на військовий стан, забудовник робить спроби розібрати будинок. Незаконні роботи зупинили профільні департаменти, наразі триває кримінальне провадження.

Третя ділянка з історичною будівлею, якій загрожує руйнування, - на вулиці Михайлівській, 18. Тут знаходиться 130-річна міська садиба. Землю під трьома будинками, об'єктами культурної спадщини, згідно з цільовим призначенням, можуть передати в оренду "під будівництво та обслуговування адміністративних будівель". Як підкреслили активісти, у складі садиби три щойно виявлені пам'ятки архітектури.

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, у 2021 році Мінкульт розробив Історико-архітектурний опорний план Києва (ІАОП), який має дозволити боротися з незаконною забудовою в історичних ареалах столиці. Документ також передбачає посилення покарання для недобросовісних забудовників. Проте в експертному середовищі скептично поставилися до цього документа, наголосивши, що він не має юридичної сили. Так, ІАОП набуде юридичної сили лише після затвердження Київрадою проєкту Генплану або внесення змін до Генплану.

Втім, нещодавно Верховний Суд України підтвердив існування кордонів історичних ареалів у Києві , що змусить забудовників узгоджувати містобудівну документацію з Мінкультом.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук