Інвестиції в українське будівництво за три роки виростуть до $ 2 млрд – експерт

Протягом трьох років інвестиції в українську будівельну сферу виростуть до $ 2 млрд, а за 7 років вкладення можуть досягти $10 млрд.

Про це заявив засновник девелоперської компанії City One Development Валерій Кодецький.

За його словами, іноземні інвестори позитивно оцінюють проведення реформ у будівельній галузі та їх цікавить створення нових виробничих потужностей, участь у великих інфраструктурних проєктах і реалізація проєктів у сегментах комерційної та житлової нерухомості. При цьому, говорячи про будівельну реформу, слід врахувати не її наявність, а реальну ефективність.

Кодецький підкреслив, що для розвитку девелопменту в Україні слід переорієнтувати бізнес-процеси на створення сучасного будівельного обладнання та матеріалів, що відповідають світовим трендам. І вже за10 років наша країна зможе забезпечити себе всім необхідним для розвитку будівництва. "Йдеться перш за все про налагодження виробництва будівельних матеріалів завдяки впровадженню енергозберігаючих екологічних технологій", - повідомив експерт.

Він додав, що, налагодивши високотехнологічні процеси замкнутого виробництва, можна у підсумку знизити собівартість будматеріалів до 30%. Як приклад Кодецький навів ситуацію з імпортом флоат-скла, яке в переважній більшості використовується в будівництві. Побудувавши в Україні завод, можна частково задовольнити попит на ринку і таким чином здешевити вартість продукції.

Говорячи про зарплати будівельників глава девелоперської компанії зазначив важливість її зростання, бо багато українців змушені виїжджати в країни Східної Європи, де оплата праці значно вища. Зростання зарплат хоча б на третину може повернути до 200-300 тис. українців на внутрішній будівельний ринок, зазначив він. При цьому розвиток ринку прямо пов'язаний з ефективністю проведення будівельної реформи, що дасть сигнал для іноземних інвесторів. У свою чергу розвиток будівництва стане драйвером зростання економіки.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, житло на етапі будівництва в Україні подорожчало в середньому за півроку на 19%, при цьому найзначніше зростання цін спостерігалося в Києві – близько 32%.

За даними девелоперських компаній вартість квадратного метра в київських новобудовах протягом першого півріччя додала у ціні 16,2% і склала $1705, а лідером зростання виявилася нерухомість бізнес-класу.

Забудовники:

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

96

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом