Ілон Маск по-українськи: у Makhno Studio розробили проєкт поселення на Марсі

Поселення для Марса спроєктувала студія українського архітектора Сергія Махна, яке має розташовуватись усередині кратера.

Як повідомляє Dezeen, проєкт марсіанського поселення має назву Plan C. Його концепція була розроблена під час ізоляції від коронавірусу, коли студія поставила собі питання, наскільки комфортним може бути підземне життя, якщо життя на поверхні землі стане важким. Makhno Studio розробила пропозицію про підземний бункер, який потрапив у заголовки газет на міжнародному рівні. Пізніше із цього проєкту народився варіант із заселенням Марса.

За задумом база має розташовуватися всередині кратера у формі бублика. Розташування всередині кратера має захистити від згубного впливу зовнішніх факторів: від піщаних бур, метеоритних дощів та постійної сонячної радіації.

Для будівництва зовнішніх стін планувалося використовувати великомасштабний 3D-принтер, оскільки процес буде ускладнений відсутністю кисню на планеті. Людям доведеться використовувати машини життєзабезпечення та скафандри з кисневими пристроями. За задумом усередині обладнають громадські зали, столові, дослідні та технічні, а також спальні зони. Інтер'єри натхненні темами як Землі, так і Марсу, з природними відтінками та з кам'яними поверхнями та меблями.

"Атмосфера інтер'єрів поєднує в собі два світи - незвіданий Марс і близьку Землю", - розповіли архітектори Makhno Studio.

Фітосвітло, ультрафіолетове та інфрачервоне освітлення, що стимулюють зростання рослин, будуть встановлені у всіх залах і допоможуть рослинам перетворювати вуглекислий газ і воду на кисень.

Рослинність у громадському залі допоможе у відтворенні відкритих просторів Землі, які забезпечують мешканців бази свіжим і чистим повітрям. Такі зали розташуються по всьому периметру бази.

Поселенці вирощуватимуть власні фрукти та овочі у сферичних теплицях, які будуть оснащені фітолампами, вирішуючи таким чином одне з питань із продовольством.

Так звані спальні кімнати обладнають усіма необхідними меблями, розраховані на проживання до двох осіб. Проєктувальники вирішили розмістити великий екран на стелі, лежачи на ліжку можна дивитися фільми або милуватися пейзажами, розглядати знімки.

Важливим атрибутом бази стануть тренажерні зали та фітнес-центри. Умови низької гравітації можуть вплинути на розвиток атрофії м'язів, і щоб цього не допустити мешканці повинні мати можливість займатися спортом. На вузьких ділянках буде організовано велотренажери та довгі басейни, щоб допомогти тим, хто пристосовується до умов низької гравітації.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше з ідеєю заселити Марс виступав американський винахідник Ілон Маск. Він хоче побудувати там повністю автономне місто, яке не залежатиме від нашої планети.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

171

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом