ВСУ поставив крапку у справі про забудову Совських ставків – Венедиктова

Забудови нижнього каскаду Совських ставків у Києві не буде, Верховний Суд повернув землю столиці, поставивши в цій справі крапку.

Про це в четвер, 7 жовтня, повідомила Генпрокурорка Ірина Венедиктова на своїй сторінці у Facebook.

"Три роки прокуратура пліч-о-пліч з екозахісніками і суспільством у судах в відстоювала інтереси територіальної громади Києва. Ми не могли допустити знищення нижнього каскаду Совських ставків. Цю ділянку площею понад 19 гектарів віддали під забудову.

Її цінність не в площі - це мережа водойм і болотних угідь. А тільки гектар боліт може "проковтнути" до трьох тонн пилу. Вони пом'якшують теплові хвилі і посухи, очищають воду від отруйних і хвороботворних речовин", - зазначила Венедиктова.

Так, Верховний Суд залишив без змін рішення першої та другої інстанцій і розірвав договір оренди.

Територію на Совських ставках, площею 19 гектарів, у 2008 році Київрада передала в оренду ТОВ "Господарник", власником якої вважається Ігор Баленко, колишній депутат Київради від Народної партії Литвина, а сьогодні - депутат від "Європейської солідарності".

За договором, планувалося звести вісім багатоповерхових будинків. Площа житлової забудови мала становити три гектари і ще шість гектарів хотіли віддати під дитсадки, школу, тротуари, дороги і спортмайданчики. Це викликало протести активістів, екологів і місцевих жителів. За участю архітекторів розробили концепцію екопарка, що передбачає мінімальне втручання у природне середовище.

Депутат Баленко в коментарі виданню "Тексти" заявляв, що йому цей проєкт вже нецікавий, але він все одно розглядає можливість звернутися до Європейського Суду. За його словами Київ втрачає інвестиційну привабливість, коли влада під тиском вулиць приймає рішення не на користь бізнесу.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше Господарський суд Києва і Північний апеляційний суд задовольнили позов прокуратури і повернули столиці ділянку, вартість якої близько 614 млн гривень. Компанія не використовувала землю за призначенням, в результаті територія стала запущеною, там збиралося сміття.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

69

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом