У Сумах впритул до скверу хочуть побудувати житлову багатоповерхівку

У Сумах у провулку Зіновія Красовицького, 1а збираються побудувати житловий будинок. Ініціювала це місцева підприємниця Наталія Галаэва, яка орендує тут ділянку землі.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, Сумська міськрада дозволила розробку детального плану території на ділянці у провулку Зіновія Красовицького. Так, ще у 2012 році було прийнято рішення про розміщення на цьому місці кафе. Ескізний проєкт розглядався на містобудівній раді, але з якохось причини так і не був реалізований. Однак ТОВ "Архдизайнстудія" спільно з землекористувачем збираються замість кафе побудувати дев'ятиповерховий житловий будинок, відразу за внутрішньою дорогою скверу, недалеко від озера. Днями відбулися громадські обговорення проєкту.

Варто також зазначити, що проєкт хочуть реалізувати на землі, цільове призначення якої – для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури. Згідно з генпланом міста, дана територія знаходиться в зоні рекреації. Відповідно будівництво житлової висотки тут незаконне. Однак забудовник через суд в минулому році зміг отримати дозвіл на будівництво. Крім того, в акті обстеження місцевості йдеться, що згадане озеро представляє собою заболочену місцевість, тому забудовник отримав право будувати по урізу води.

"У нас гарне озеро, багато дерев. Я взагалі не розумію, куди дивиться архітектура. Як можна вирішити будувати великий будинок, коли там повно насаджень, поруч озеро", – дивуються місцеві жителі.

Люди виступають категорично проти цього будівництва, крім шкоди для місцевої екології вони побоюються і транспортного колапсу: тут і без дев'ятиповерхівки ставити машини ніде. А щоб забезпечити проїзд автомобілів, потрібно буде розширити дорогу за рахунок того ж скверу.

На проведених слуханнях архітектор проєкту не зміг точно сказати, яким буде відсоток забудови ділянки. Так, згідно з містобудівним нормам для проєктування будинків для 9-10 поверхів максимальний відсоток забудови становить 35%. В результаті ДПТ так і не узгодили. Для подальших переговорів буде створена погоджувальна комісія.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, про те, що в Сумах збираються забудувати ще парк імені Івана Кожедуба, розповів колишній головний архітектор міста Сергій Вінтоняк. Тут, за його словами, хочуть звести котеджне містечко.

У свою чергу, в міськраді запевнили, що ніякої забудови парку не передбачається. Мер Сум Олександр Лисенко повідомив, що "багатоповерхове пляма" на карті – це ділянки, які орендувала українсько-німецька компанія ще з 2005 р. Але по цій землі був суд, який повернув її у комунальну власність.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

111

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом