Суд виключив з реєстру відразу п'ять пам'яток архітектури у Києві

Шостий апеляційний адміністративний суд виключив з Державного реєстру відразу п'ять пам'яток архітектури, які входять до складу комплексу на вулиці Хорива, 2 у Подільському районі Києва.

Як повідомив активіст Дмитро Перов, відповідне рішення суд ухвалив у середу, 26 травня. За його словами, буде обов'язково подаватися касація, але за час судових розглядів існує велика ймовірність, що недобросовісні забудовники знищать історичні будівлі.

"Є дуже небезпечний прецедент, який може дати "зелене" світло для знищення і перебудови цілих історичних кварталів. Ризикуємо втратити древній Поділ", – підкреслив активіст.

Комплекс складається з п'яти будівель, побудованих у період з 1830 по 1910 роки. З реєстру судових рішень відомо, що у 2009 році Подільська райрада визнала будинки аварійними і за спрощеною процедурою знайшла інвестора – ТОВ "Конвалія-Нерухомість", який за свій рахунок переселив жителів і отримав право власності на їх квартири.

При цьому реконструкцію він не виконав, а отримав експертизу, що на території відсутні об'єкти культурної спадщини і в 2014 році розробив проєкт відведення земельної ділянки під будівництво офісного центру з підземним паркінгом.

Однак у 2014 році Мінкульт включив комплекс приміщень на Хорива, 2, до реєстру пам'яток архітектурної спадщини. Компанія через суд скасувала наказ Мінкульту.

ТОВ "Конвалія-Нерухомість" було засновано у 2010 році. Керує компанією Роман Шнігур, бенефіціаром є Вікторія Рогач.

Як повідомляє портал "Наші гроші", більшість договорів купівлі-продажу квартир на користь фірми зареєструвала нотаріус Катерина Охендовська, дружина ексглави Центрвиборчкому Михайла Охендовського.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, депутати Київради збираються ініціювати введення мораторію на будівництво в межах центральної планувальної зони столиці. Заборона не поширюватиметься на реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт існуючих будівель в межах існуючих геометричних параметрів. Мораторій хочуть ввести тимчасово – до затвердження нового Генерального плану та плану зонування території Києва.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

94

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом