Скандальну садибу Малина вкотре намагаються обнести будівельним парканом

Навколо історичної будівлі – садиби Малина по вулиці Тургенєвській, 22 у Києві – знову забудовник почав встановлювати будівельний паркан.

Про це написав юрист громадської організації "Карта реновації" Дмитро Перов на своїй сторінці у Facebook.

Будинок Маліна отримав статус цінної історичної споруди ще минулого літа. Втім, повноцінного статусу пам'ятки архітектури йому досі так і не надали.

Щоб урятувати садибу, активісти збирали підписи, боролися за надання будівлі охоронного статусу. Також, оскільки в період з 1911 до 1916 року тут проживала сім'я багатих міщан Зеленських, ми направили відповідне звернення і до президента Володимира Зеленського.

Відомо, що на забудовника було відкрито дві кримінальні справи за статтями про самоуправство та за навмисне знищення, руйнування чи псування пам'яток історії чи культури. Також Департамент міського благоустрою Київської міської державної адміністрації демонтував попередній будівельний паркан як встановлений незаконно.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, будівлю намагаються знести ще з 2018 року, коли забудовник вирішив організувати проїзд до новобудови у двір. У липні минулого року будівельні роботи на Тургенєвській, 22 активізувалися – робітники почали розбирати дах садиби. Сусідний будинок на Тургенєвській, 19 є пам'яткою архітектури, але активісти побоюються, що його теж можуть знести "за компанію". За словами Перова, тут хочуть звести житловий комплекс.

За даними Земельного кадастру Києва, ділянка на вул. Тургенєвській, 22 має площу 0,0612 га. Цільове призначення – "для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку", вид використання "для експлуатації та обслуговування житлового будинку". Відповідно до містобудівного кадастру Києва ділянки на вул. Тургенєвської, 22 та по вул. Тургенєвська, 22а входять до Центрального історичного ареалу. 15 березня 2016 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав для ТОВ "Солбудінвест" містобуди для реконструкції громадського будинку під житловий будинок за цією адресою. За документами шляхом реконструкції тут має з'явитися восьмиповерховий будинок із десятьма квартирами.

Як повідомляє "Київвлада", Солбудінвест так і не оформив право власності чи оренди на землю. Через два роки після видачі МУО для проєктування реконструкції житлового будинку на вул. Тургенєвській, 22а, ДАБІ зареєструвала декларацію про початок будівельних робіт на Тургенєвській, 22а. Звели будинок дуже швидко – в тому ж 2017 коробка вже була готова. Підсумкова поверховість та кількість квартир у ЖК також збільшилися. Так, на сайті групи компаній "Сервіт" розміщена інформація про одинадцятиповерховий клубний будинок Turgenev з 17 квартирами класів комфорт та преміум. За даними порталу Youcontrol, засновником "Сервіту" та "Солбудінвесту" значиться Володимир Бесага.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

92

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом