Скандал з Гостиним двором: активісти погрожують владі масовими протестами

Низка громадських організацій звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням вплинути на ситуацію з Гостиним двором у Києві, який через бездіяльність влади продовжує руйнуватися.

Відповідне звернення опублікував на своїй сторінці у Facebook активіст і колишній нардеп Ігор Луценко.

Так, громадськість зазначила, що кошти з програми "Велика реставрація" не виділяються на збереження Гостиного двору, який є пам'яткою національного значення, розташований у центрі Києва. "Кожна наступна зима завдає колосальної шкоди Гостиному Двору, а потім і збитки державі", - зауважують громадські організації.

Станом на сьогоднішній день мають вестися роботи з консервації будівлі, але цього не відбувається. У зв'язку з цим, якщо така ситуація триватиме до Дня Незалежності, а Міністерство культури не діятиме, активісти пообіцяли "провести акції прямої дії, які будуть спрямовані на репутацію відповідних міністерств і уряду в цілому".

У повідомленні Луценка зазначається, що сьогодні Гостиний двір контролюють невідомі особи, незважаючи на численні рішення судів, "будучи джерелом надзвичайної техногенної ситуації в історичному центрі Києва".

"Не дивлячись на приписи органів охорони культурної спадщини, державні чиновники, відповідальні за збереження об'єкта, всупереч вимогам закону не зробили за два роки Вашої каденції нічого, щоб Гостиний двір повернути з того жалюгідного стану, в якому він знаходиться", – йдеться в повідомленні.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, Гостиний двір звели ще у 1809 році. У 2011 році Кабмін вивів його з Державного реєстру пам'яток архітектури, але 24 листопада 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконним і недійсним дану постанову.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

63

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом