Перестановка департаментів у Харкові призвела до будівельного колапсу

Харківська інспекція Держархбудконтролю з 1 січня цього року втратила повноваження і тепер не може проводити перевірки об'єктів, що будуються, обробляти та видавати дозвільні документи.

Як повідомили у РБК-Україна, для інспекції також закрили доступ до Єдиної електронної державної системи у будівельній сфері. Наголошується, що ДП "Дія" дало письмову відмову Департаменту з інспекційної роботи виконкому Харківської міської ради у доступі до зазначеного реєстру.

Так, до 1 січня до складу Департаменту територіального контролю Харківської міськради входив ДАБК, який видавав документи для ведення будівельної діяльності, приймав об'єкти в експлуатацію, проводив перевірки щодо законності будівництва та інше. Але вже цього року вказаний департамент було ліквідовано як юрособу, всіх співробітників звільнили. Замість нього було створено новий Департамент, який мав розпочати виконувати функції містобудівного контролю. Проте новий Депаратмент не зміг пройти необхідну акредитацію та отримати відповідні повноваження. Таким чином функції ДАБКу у Харкові нема кому виконувати.

Це призвело до колапсу при видачі та обробці дозвільних документів. Сьогодні у міських ЦНАПах вже зібралися тисячі заявок та пакетів документів, які не перевіряються та за якими не виносяться законні рішення.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, після проведення реформи органи місцевого самоврядування й надалі виконуватимуть свої функції у сфері архітектурно-будівельного контролю. Також наголошується, що у разі, якщо місцеве самоврядування не створило органів держархбудконтролю та не набуло повноважень у цій сфері, функції нагляду та контролю виконуватиме Державна інспекція архітектури та містобудування та її структури в регіонах.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

65

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом