Офіс генпрокурора попросили розслідувати забудову Осокорків

Громадська організація "Екопарк Осокорки" звернулася до Офісу генпрокурора з проханням розслідувати дії столичних чиновників, через які можуть бути знищені об'єкти природно-заповідного фонду у Дарницькому районі.

Про це заявили активістка Ганна Адамчук та юрист Олексій Петренко, передають "Українські новини".

Члени громадської організації вимагають не допустити знищення двох об'єктів природно-заповідного фонду – заказників місцевого значення "Осокорківські луки" та "Озеро Тягле" загальною площею 285 га, та незаконне захоплення та знищення 176 га на південь від вулиці Колекторної у Дарницькому районі.

За словами адвоката Олексія Петренка, компанія "Контактбудсервіс", афілійована з банком "Аркада", отримала ці 176 га під забудову. Однак орендована ділянка використовувалася не за цільовим призначенням, а орендар наростив заборгованість. У результаті Київрада у 2019 році вирішила розірвати договір оренди.

У квітні 2021 року було підписано меморандум із новим забудовником Stolitsa Group, який, як наголосив Петренко, має ознаки злочинів, такі як публічний тиск на органи місцевого самоврядування, замах на знищення зелених зон та земель, які мають історико-культурне значення.

Як йдеться у повідомленні, засновниця компанії Владислава Молчанова обіцяла інвесторам, що компанія добудує житлові будинки у ЖК, якщо КМДА забезпечить їм передачу 176 га для забудови. Так, 10% від виторгу продажу об'єкта мають спрямовуватися на фінансування добудови ЖК Евріка та Патріотика.

У меморандумі визначено, що інвестори банку "Аркада" після підписання меморандуму у 10-денний термін мають припинити мітинги біля КМДА, а адміністрація надасть публічні гарантії компанії Stolitsa Group у тому, що земельні ділянки площею 176 га будуть передані в оренду компанії та зроблять усе можливе для продовження договорів оренди, мінімізації орендної плати. Після отримання корпоративних прав Stolitsa Group визначає спосіб перерахування 10% від продажу нового ЖК на добудову ЖК Еврика та Патріотика, але немає пункту про те, що саме компанії Stolitsa Group бере на себе обов'язки у добудові об'єктів. Так, створюється так звана дирекція, засновником якої, у тому числі, виступає громадська організація інвесторів, яка бере на себе корпоративні права всіх компаній, що брали участь у забудові об'єктів, і бере на себе зобов'язання на проведення будівництва.

"Що фактично вийшло? Компанії Stolitsa Group отримає нібито чистий об'єкт - 176 га, вивчає, як із цього об'єкта вивести 10% на фінансування ЖК Еврика та Патріотика, дирекція, що не має відношення до компанії Stolitsa Group, і якою керує представник інвесторів, що приймає на себе зобов'язання компанії, яка має мільйонні борги, і, фактично, має самостійно варитися у своїх проблемах", - сказав Петренко.

Петренко вважає, що КМДА знає, що такий механізм фінансування є недійовим і забороненим законом, земельна ділянка є зоною ландшафту, що охороняється, а інвесторів використовують як ресурси тиску і маніпуляції для продовження договорів оренди.

"Закрита частина меморандуму передбачає, як за рахунок бюджету особа, яка нібито візьме на себе зобов'язання щодо добудови житла інвесторів, отримає вигоду... Визначено такі зобов'язання місцевих органів влади: отримання корпоративних прав ТОВ "Контактбудсервіс", поновлення договорів оренди землі на 176 га", - сказав Петренко.

Крім того, як зазначили активісти, готуються зміни до нового Генплану, в якому збираються виключити території "Осокорки Центральних" із центральних зон ландшафту, що охороняється, і скасувати рішення Київради про оголошення території вже створених заказників.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше у столичній мерії заявили, що підтримають ініціативу ГО "Національний парк збереження та збагачення флори та фауни "Осокорки" зі створення парку, площею близько 300 га. Активісти заявили, що ця громадська організація є фейковою і створена вона була за пару днів до діалогу зі столичною владою, за цією ініціативою територію парку хочуть урізати більш ніж удвічі з 650 гектарів.

Тим часом мер Віталій Кличко підписав розпорядження, згідно з яким через всю територію екопарку "Осокорки" мають намір збудувати нову вулицю.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

88

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом