Мінкульт зобов'язали узгодити проєкт торгового центру в історичному центрі Києва

Мінкульт зобов'язали узгодити компанії "Войткон" реставрацію нежитлової будівлі по вулиці Івана Мазепи, 1 у Печерському районі столиці, яка є пам'яткою архітектури.

Як повідомляють "Наші Гроші", відповідне рішення виніс Окружний адміністративний суд Києва.

У грудні 2016 року Мінкульт схвалив "Войткону" історико-містобудівне обґрунтування для реконструкції будівлі на вулиці Мазепи, 1 з прилеглими будівлями під торгово-культурний центр. У 2018 році фірма звернулася до міністерства з проханням погодити проєкт містобудівних перетворень, але ніякої реакції від міністерства не отримала.

У жовтні минулого року "Войткон" повторно звернувся до відомства з аналогічним проханням. Там відповіли, що розробка проєктної документації на нове будівництво в історичних ареалах населених місць необхідно здійснювати з урахуванням вимог затвердженого в установленому порядку історико-архітектурного опорного плану. А оскільки в Києві такий план не затверджений, то відсутні підстави для узгодження проєктної документації фірми.

Пам'ятник архітектури "Нікольський ворота"
wikipedia.org

Суд прийшов до висновку, що Мінкульт протиправно відмовив ТОВ "Войткон", оскільки "це узгодження фірма отримала ще у 2018 році за принципом мовчазної згоди".

Компанію "Войткон" пов'язують зі співвласником Fozzy Group Володимиром Костельманом.

Будівля по вулиці Івана Мазепи, 1 – це пам'ятник архітектури "Микольські ворота".

Як повідомляли НЕРУХОМІ, суд залишив в реєстрі пам'яток будівлю, яку знесли для будівництва ЖК Metropole. 15 вересня 2010 року Мінкульт вніс до Держреєстру "Особняк" як об'єкт культурної спадщини місцевого значення. В травні 2017 року ТОВ "Ковчег" продало цю будівлю площею 276,4 кв м компанії "Скайпроджект". Та стверджує, що в 2018 році вирішила реалізувати куплену нерухомість, і в процесі підготовки документів дізналася, що "Особняк" є пам'ятником архітектури. В результаті будівлю "благополучно" знесли.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук