Для столичних забудовників оренда землі може подорожчати вчетверо

Оренда комунальної землі для будівельних компаній у Києві може зрости з 3% до 12% від нормативної грошової оцінки.

Відповідну ініціативу розглядали у Київраді, автором якої є голова фракції "Голос" Григорій Маленко, передають "Українські новини".

Так, було запропоновано змінити орендну ставку від вартості землі до 12% із нинішніх 3%. Зароблені завдяки цьому кошти можна витратити на розвиток соціальної інфраструктури: будівництво закладів медицини, ЖКГ, освіти тощо.

"Чому в Києві, за його обсягами житлового будівництва, забудовники повинні платити втричі-вчетверо менше, ніж, наприклад, у Львові? Завдяки збільшенню ставки місто додатково отримає понад 1 мільярд гривень на рік за оренду і ще до 5 мільярдів від продажу землі щороку", - заявив Маленко.

Депутати спочатку пропозицію підтримали, але під час повторного голосування відхилили. Столичний мер Віталій Кличко у свою чергу позитивно висловився щодо цієї ініціативи та доручив профільному заступнику доопрацювати та подати на наступне голосування згідно з процедурою. Наступне засідання має відбутися 16 грудня.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту було скасовано з 1 січня цього року. Це практика, коли частина житлового фонду новобудов передавалася на потреби міста. Раніше забудовників зобов'язували робити пайовий внесок у розмірі 4% вартості будівництва нежитлового будинку і 2% вартості житлового. Тепер же, єдиний платіж, який платять вони до бюджету столиці – це оренда землі під час будівельних робіт на рівні 3% від оцінки вартості.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

112

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом