"Доступна іпотека 7%": скільки ще доведеться доплачувати українцям

Під час оформлення іпотеки під 7% річних в рамках державної програми доведеться заплатити додаткові гроші, про які не поспішають говорити чиновники, але про які потім дізнаються українці у банках.

Як повідомляє Економічна правда, банкам доведеться заплатити ще одноразову комісію у розмірі 0,5% від суми кредиту і збір до Пенсійного фонду – 1% від вартості житла.

Також стандартно українцям слід оплатити послуги оцінювача (від 1000 до 2000 грн), щорічне страхування придбаного житла (0,26% - 1,3% від її вартості) і життя позичальника (1,3% від залишку кредиту), послуги нотаріуса (від 5000 до 10 000 грн), адміністративний збір (227 грн).

Наскільки іпотека доступна
vn.com.ua

Крім того, фінустанови можуть вводити додаткові платежі, які лягають на плечі українців. Наприклад, у ПриватБанку існує умова, що якщо забудовник є фізичною особою і протягом року укладав більше одного договору купівлі-продажу нерухомості, то додатково необхідно оплатити 5% податку з доходів фізосіб. Як повідомляє видання, фактично цю суму доведеться заплатити позичальнику.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, поки в держпрограмі "Доступна іпотека 7%" беруть участь 7 банків, згодом їх число зросте до 19.

Перші три кредити встигли видати Укргазбак, ОТП Банк і банк "Глобус". За словами міністра фінансів Сергія Марченка, портфель іпотечних кредитів в цьому році складе 5 млрд гривень.

Українці зможуть залучати кредити для купівлі житла як на первинному ринку, так і на вторинному. Але існує обов'язкова умова – нерухомість має бути не старшою 2018 року.

Згідно з умовами, кредит можна буде отримати строком до 20 років, з мінімальним першим внеском 15% вартості предмета іпотеки. Максимальний розмір комісії за надання та обслуговування кредиту становить 0,5% від суми кредиту і додатково 0,5% річних гарантії Фонду в разі використання.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук