До чого призводять прорахунки в архітектурі: топ трагічних помилок. Фото

Робота архітектором – набагато важче, ніж може здатися на перший погляд. Адже досить найменшого прорахунку, і це призведе до десятків або навіть сотень жертв. Представляємо Вашій увазі ТОП-8 трагічних подій, які сталися через помилки в проєктуванні.

Обвалення даху в кінотеатрі "Нікербокер", США

Ця трагедія сталася в 28 січня 1922 року в Вашингтоні. Дах не витримав ваги снігу і впав на відвідувачів. Тоді загинули 98 осіб.

Обвалення моста Ярмут, Англія

Це сталася 2 травня 1846 в Грейт Ярмуті. Люди зібралися на мосту, щоб подивитися, як циркач пропливав річкою у бочці, яку тягнув гусак. Коли бочка пропливала під мостом, люди перейшли на іншу сторону, що і призвело до трагедії – міст не витримав і впав.

Обвалення фабрики "Пембертон Мілл", США

У Массачусетсі 10 січня 1860 року раптово обвалилася будівля фабрики, поховавши під уламками 145 осіб. Кажуть, трагедія сталася через брак колон. Будівля була відносно новою, проте цей прорахунок коштував більше сотні життів.

Прорив дамби Саут-Форк, США

Дамба на озері Конемог у Пенсільванії потребувала ремонту. Чомусь його не встигли вчасно зробити, в результаті вода змила Джонстаун, убивши понад дві тисячі осіб.

Обвалення моста в Квебеку, Канада

Міст в Квебеку, довжиною в 987 метрів вважався на початок XX століття – одним з найдовших. За свою історію він двічі обвалювався – 29 серпня 1906 роки (загинули 75 осіб) і 11 вересня 1916 роки (загинули 13 осіб).

Обвалення торгового центру Sampoong, Південна Корея

Ця трагедія сталася 29 червня 1995 у Сеулі. Спочатку земля, де до цього перебувало звалище, була призначена для будівництва житлового 4-поверхового комплексу, але по ходу будівництва призначення будівлі та проєкт було змінено майбутнім директором торгового центру. В результаті з плану споруди прибрали кілька опорних колон на користь установки ескалаторів та незаконно звели п'ятий поверх. Офіційно торговий центр Сампун відкрився 7 липня 1990 року. Протягом 5 років свого існування його щодня відвідувало приблизно 40 тисяч осіб. В результаті обвалення загинули 502 людини.

Падіння комплексу Lotus Riverside, Китай

27 червня 2009 року будинок Lotus Riverside в Шанхаї раптово перекинувся на бік, при цьому це сталося не з вини природних катаклізмів, а через банальну архітектурну помилку. За однією з причин, використовували при будівництві занадто тонку арматуру і низькоякісний цемент. Про постраждалих тут не повідомляється

Обвалення будівлі Rana Plaza, Бангладеш

У Саварі 24 квітня 2013 року відвідувачі Rana Plaza помітили, як стіни на їхніх очах почали тріскатися. Люди спробували втекти з будівлі, що почала руйнуватися, в результаті виникла тиснява. У трагедії загалом загинули 1127 осіб.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

236

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом