Будівництво по-одеськи. Як можна обходитися без дозвільних документів

Одеський окружний адмінсуд 5 січня відмовився задовольняти позов міського ДАБК, яким той хотів заборонити будівництво ЖК Comfort Hall на Люстдорфської дорозі, 85.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, ще в березні минулого року Держархбудконтроль видав розпорядження про припинення робіт, оскільки у замовника будівництва навіть немає містобудів. Так на цій ділянці за документами мали побудувати 8 двоповерхових дачних будиночків, але замість цього звели жилий комплекс заввишки у п'ять поверхів.

Незважаючи на припис ДАБК, будівництво не зупинялася. В результаті без документів виріс ЖК, зараз там вже проводять оздоблювальні роботи.

Хоч ДАБК і звернувся до суду з приводу незаконного будівництва, зробив він це майже через рік, що дало змогу забудовнику звести будинок.

Хто стоїть за скандальним будівництвом

Замовником будівництва виступає компанія "Проєкт Ініціатива Груп", власником значиться Ірина Чефтелевич, а директором є Алон Сажумян, якого пов'язують з колишнім віцемером Одеси Петром Рябоконем. За даними ЗМІ, ексчиновник є негласним куратором компанії.

Забудовник – фірма "Юрафіра-Буд". Її бенефіціар – Леонід Чефтелевич. Забігаючи наперед, варто підкреслити, що дует Чефтелевичів виявився причетним і до інших будівельних авантюр.

Забудовник, який може побудувати що завгодно без документів

Юрафіра-Буд – компанія досить таки молода, але як вони пишуть про себе "професійна і з великим досвідом", була зареєстрована 24 квітня 2018 року. На сайті забудовника крім згаданого вище сумнозвісного ЖК Comfort Hall пропонується ще один житловий комплекс – Smart Hall за адресою: вулиця Колонтаївська, 14, який теж є проблемним. Дане будівництво розпочалося ще до того, як у замовника з'явилися дозвільні документи. На відміну від першого випадку, тут будівництво велося під виглядом реконструкції будівлі. Однак замість нього раптово виріс дев'ятиповерховий житловий будинок. Замовником даного будівництва виступала все та ж "Проєкт Ініціатива Груп".

Крім очевидних скандалів НЕРУХОМІ також з'ясували, що Леонід Чефтелевич виявився причетним і до будівництва будинку Войцеховського у Києві – ЖК Парк Хіллс.

На перший погляд зараз з дозвільною документацією у замовника все гаразд. Дозвіл є, земля у власності ТОВ "Парк Хіллс". Однак, яким чином ця земля передавалася досконально невідомо. Як і те, яким чином видавалися містобудівні умови та обмеження, проводилася експертиза тощо. Згодом була створена конкретно під ЖК інвестиційна компанія ТОВ "Хіллс інвест", на якій лежить фінансування будівництва і частково функції замовника. Бенефіціаром "Хіллс інвест" виявився все той же одеський забудовник.

"Створення подібної фірми-прокладки при добудові ЖК Парк Хіллс наштовхує на роздуми про те, що "піраміда Войцеховського" продовжує жити", – зазначили експерти ресурсу в огляді комплексу.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

180

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом