Забудовник "Жукова острова" не збирається віддавати землю

Обслуговуючий житлово-будівельний кооператив "Совські ставки" направив до Північного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу на рішення суду попередньої інстанції, який розірвав договір оренди земельної ділянки на вул. Лютневій, 58а, 58в у Голосіївському районі Києва площею 5,3 га.

Як повідомляє "Київвлада", у 2010-му році Київрада погодила передачу ЖБК "Совські ставки" двох земельних ділянок загальною площею 15,7 га для житлового будівництва та облаштування об'єктів транспортної інфраструктури. Так, більша ділянка (10,4 га) призначалася для житлової забудови, менша (5,3 га) – під облаштування інфраструктури.

Прокуратура протягом 2011-14 рр. намагалася оскаржити землевідведення. За даними слідства, рішення Київради було протиправним, а тому його треба скасувати. Незважаючи на невдачі в судах, столична прокуратура не здалася, і на початку 2015 року ініціювала нову справу щодо вигнання ЖБК "Совські ставки". Тоді правоохоронці подали до Господарського суду Києва позов про визнання незаконним та скасування рішення міськради.

Одним із головних аргументів прокуратури стало те, що спірна ділянка входить у межі ландшафтного заказника місцевого значення "Жуків острів". Йшлося про те, що Київрада не мала права передавати цю землю у власність та оренду для житлового будівництва, адже це суперечить Земельному кодексу України. При цьому прокурори висловили думку, що будівництво житлових будинків на цій землі призведе до знищення природно-заповідного фонду. Втім, і в цьому випадку правоохоронців спіткала невдача - 6 квітня 2016 року Касаційний господарський суд остаточно відмовив їм у задоволенні позову. Однією з підстав для цього стало те, що "межі ландшафтного заказника місцевого значення "Жуків острів" не встановлені".

У грудні 2020 року прокуратура Києва подала черговий позов про розірвання договору оренди землі та зобов'язання повернути її хоча б одну ділянку площею 5,3 га.

Підставою для цього, на думку правоохоронців, є той факт, що ЖБК "Совські ставки" систематично порушує умови договору оренди – не своєчасно оплачує оренду за користування ділянкою. Йшлося про борг у сумі 4,9 млн. гривень (на листопад 2020 року). При цьому правоохоронці повідомили, що раніше справи щодо заборгованості цього кооперативу перед столичною громадою розглядалися в судах, і відповідно до їхніх рішень ЖБК "Совські ставки" було зобов'язано виплатити ці кошти.

За даними аналітичної системи Youcontrol, ЖБК "Совські ставки" має відношення до "групи родини Рябікіних". До цієї групи входить близько двох десятків компаній, що працюють переважно у сфері нерухомості та ресторанного бізнесу.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України , за даними "Bigus.info", Департамент містобудування та архітектури у 2019 році видав кооперативу "Совські ставки" документи під забудову на Жуковому острові. Кооператив безкоштовно отримав цю землю та планував збудувати закриту базу відпочинку, два великі будинки зі своїми причалами, незважаючи на те, що, згідно з Генпланом Києва, будівництво котеджів тут не дозволено.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

518

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом