За доступ до даних е-системи у сфері будівництва доведеться платити

За доступ до даних Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва доведеться платити.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів від 28 грудня минулого року.

Як йдеться у документі, плату за доступ до відомостей в е-системі встановили на рівні 110 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на місяць. Вона стягується щомісяця у разі надання доступу до даних щодо характеристик об'єктів будівництва та статусу пов'язаної з ними документації, а також даних щодо обробки статистичних та/або аналітичних даних.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в е-системі створили вже 615 тисяч документів та зареєстрували близько 130 тисяч об'єктів. На сьогодні користувачам доступно вже 14 послуг, які можна отримати онлайн.

У Мінрегіоні зазначили, що за допомоги електронної системи можна отримати дозвіл на виконання будівельних робіт, декларацію про готовність об'єкта СС1 до експлуатації та будівельний паспорт. При цьому функціонал постійно оновлюється і надалі кількість опцій ще зросте. Станом на сьогодні послугами системи користуються 35 тисяч людей.

Згідно з проведеним опитуванням Мінцифри, більшість користувачів вважає, що е-система сприяє подоланню корупції у містобудуванні.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

83

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом