Як врятуватися від пожежі у квартирі в багатоповерхівці: поради архітектора

Пожежі в українських багатоповерхівках – нерідке явище, при цьому мешканцям, в квартирах яких сталося загоряння часом врятуватися не виходить. Як максимально убезпечити себе в цьому випадку розповів архітектор компанії "Архімантіка" Олександр Столовий.

Він нагадав, вже починаючи з третього поверху вважається, що людину треба знімати, при цьому старі пожежні підйомники дістають лише до дев'ятого поверху. Тому питання пожежної безпеки, на його думку, залишається одним з ключових.

"Великі ризики несе утеплення фасаду горючими матеріалами, зокрема пінополістирольними плитами. Це крім горючості ще і дуже токсично. Варто запитати у відділі продажу або у сервісній конторі, з чого складається фасадна система вашого будинку", - порекомендував Столовий.

Він підкреслив, що українські норми дозволяють встановлювати пожежну сигналізацію-датчик, який висить на стелі квартири в передпокої. Архітектор радить не знімати його, навіть якщо він сильно не підходить до вашого інтер'єру.

Також експерт розповів, що на лоджії або балконі зазвичай є незадимлюваний відстійник - глухий простінок завширшки 1,2 метра, навпроти якого відкритий отвір або фрамуги з відкриванням. "Якщо вогонь заблокував вихід з квартири, такий відстійник допоможе не задихнутися від диму і врятувати життя. Водночас багато власників квартир позбавляються його черезперепланування, приєднуючи лоджії до кухні або вітальні. Або накопичують там мотлох. Це позбавляє шансу на порятунок в разі пожежі", - розповів фахівець.

Також перед покупкою квартири потрібно дізнатися про наявність пожежно-рятувальної частини у вашому районі, по можливості поцікавитися її технічним забезпеченням.

Столовий підкреслив, що надмірний тиск в тамбурах зробить евакуацію з поверху неможливою. Так, в разі пожежі в коридорі поверху спрацює витяжка, яка активно витягує дим із приміщення. При цьому в тамбур між коридором і евакуаційними сходами - навпаки - подається повітря, щоб дим з поверху пожежі не потрапив на евакуаційні сходи. Таким чином повітря викачується з коридору, а за дверима подається в тамбур. Через різницю у тиску буде дуже важко відкрити двері на евакуаційні сходи. Тому слід врахувати цей момент в разі потреби.

"Обов'язково уточнюйте у відділі продажів, чи є у будинку системи компенсації повітря в коридорах і чи передбачені системи скидання надлишкового тиску у тамбурах", - розповів архітектор.

І, наостанок, не буде зайвим, якщо в квартирі буде обладнаний пожежний комплект. Як розповів Столовий, це може зробити або забудовник, або ж самі мешканці.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

85

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом