Як отримати компенсацію за пошкоджене житло: інструкції

В Офісі президента крок за кроком пояснили процедуру фіксації руйнувань майна для отримання за нього компенсації.

Зокрема, як розповів у ході брифінгу заступник ОП Кирило Тимошенко, насамперед необхідно для отримання компенсацій подати заяву через мобільний додаток "Дія" та дочекатися огляду збитків спеціальною комісією. Якщо немає можливості скористатися онлайн-сервісом, заяву можна подати нотаріусу або до Центру надання адміністративних послуг. Це можуть зробити як юрособи, так і фізособи незалежно від місцеперебування.

Після подання заяви органи місцевого самоврядування мають сформувати комісію з огляду на пошкоджений об'єкт. Перед виїздом на об'єкт проведення обстеження комісія інформує власника про дату та час перевірки.

Під час перевірки складається акт обстеження. У разі значних пошкоджень можуть залучатися експерти, вони складуть звіт із зазначенням можливості подальшої експлуатації даного житла.

Заступник керівника ОП зазначив, що заява та висновок комісії щодо кожного окремого об'єкту будуть вноситись до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Власник пошкодженого житла також може скористатися послугами приватної компанії та замовити у них обстеження. У такому разі кошти за проведення обстеження не компенсуватимуться, а складений акт, переданий до органів місцевого самоврядування, буде компенсовано державою відповідно до закону, який буде прийнято.

Тимошенко уточнив, що порядок отримання компенсації буде визначено окремим законом, який мають ухвалити депутати Верховної Ради.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості України, раніше представник містобудівного комітету Олена Шуляк заявляла, що українці, чиє житло понад 150 квадратних метрів було знищено в ході бойових дій, ймовірно, не зможуть розраховувати на компенсації в тому ж обсязі. Однак це питання ще остаточно не затверджено і є ймовірність, що його переглянуть.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

179

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом