Вплив карантину на будівництво: які уроки мають винести українські забудовники

Карантин і введені обмеження ще в повній мірі не торкнулися будівельної галузі, однак українським забудовникам слід звернути увагу на роботу американських компаній, щоб в майбутньому мінімізувати можливі втрати.

Про це розповів секретар комітету ВР з питань організації державної влади і місцевого самоврядування Дмитро Ісаєнко, передає "Киеввласть".

"Не дивлячись на карантин, американська будівельна галузь в цілому може позитивно завершити 2020 рік. Однак уже в 2021 році багато будівельників очікують скорочення доходів, а тому вже зараз активно готуються до майбутнього спаду. Такі кроки американців можуть бути в нагоді і для українських забудовників", - підкреслив Ісаєнко.

За його словами, будівельна галузь має певний відкладений ефект, а тому не відразу піддається впливу негативних трендів. Наприклад, багато американських будівельні компанії очікують досить вдале завершення 2020 року. Одна з причин – зведення будівель і споруд зазвичай тривалий процес, який може займати в звичайному режимі кілька років.

Однак, як підкреслив Ісаєнко, багато американських компаній впевнені, що не зможуть знайти достатньо клієнтів вже в наступному 2021 році. Тому вони вже з літа поступово почали готуватися до початку складного періоду.

"За різними прогнозами, карантин триватиме як мінімум до середини 2021 року або навіть довше. Українським компаніям варто також подбати про спеціальні зони для зустрічей з клієнтами. Якщо для забудовників в житловому секторі все зрозуміло - більшість ЖК мають окремі відділи продажів, де можна спланувати зустрічі так , щоб не було інших клієнтів або навіть запросити потенційного покупця відразу на об'єкт. То для сегмента нерухомості для бізнесу точно потрібні спеціальні адаптовані переговорні кімнати", - розповів секретар парламентського комітету.

Він додав, що необхідно розуміти ключову відмінність американського та українського ринків нерухомості - рівень довіри до галузі і наявність альтернативних опцій капіталовкладень.

Ісаєнко підкреслив, що в умовах України, нерухомість виступає одним з небагатьох доступних способів інвестувати накопичення у порівнянні з набагато менш надійними банками і на тлі постійних валютних "гойдалок".

"Сьогодні українські будівельні компанії можуть перейняти чимало уроків від американських колег, щоб підготувалися до складного періоду у 2021 році. Це - вдала комбінація онлайн-зустрічей для вирішення поточних питань з організацією безпечного простору для перемовин з клієнтами щодо нових проєктів, пошук альтернативних постачальників, оптимізація джерел фінансування, принаймні тимчасова відмову від частини довгострокових проєктів на користь об'єктів терміном спорудження до одного року і вихід в нові сектори. Все це може зробити компанію набагато більш стійкою в період кризи і допомогти пройти потенційно складний етап максимально злагоджено і ефективно", - резюмував Ісаєнко.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, представники девелоперських компаній заявляли, що попит на окремі офіси в Україні зросте після скасування карантину. За словами керуючого партнера UTG Offices Володимира Гелюти, в Києві налічується понад 170 бізнес-центрів різних класів, і до 90% офісних співробітників під час карантину працювали віддалено. А значить, по завершенню пандемії почнеться реконцепция як існуючих, так і майбутніх проектів офісної нерухомості.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

92

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом