Вперше провели аудит нерухомості Ради: виявлені порушення в документах на землю

Вперше в історії незалежної України було проведено аудит нерухомості Верховної Ради, загальна вартість якої склала 2,4 млрд гривень. При цьому були виявлені порушення в праві користування земельними ділянками.

Про це розповів глава Рахункової палати Валерій Пацкан, передає пресслужба відомства.

За його словами, це перший аудит в історії: раніше парламент жодного разу не перевірявся. Аудитори охопили період з 2013 по 2019 роки, щоб уникнути упередженості.

"Перевірили, наскільки ефективно використовувалися бюджетні кошти і як відбувалося управління державним майном Апаратом Верховної Ради", - розповів Пацкан.

Так, згідно з отриманими даними, майже 6% земельних ділянок – неправильно оформлені і не мають документів на право постійного користування.

Крім того, за словами аудиторів в 2014-2017 роках кошториси Верховної Ради України не затверджувалися. А в 2013 і 2019 роки кошториси затвердили, порушивши строки. При цьому звіти про виконання кошторисів ВРУ так і не були розглянуті парламентом.

У зв'язку з виявленими порушеннями Рахункова палата надала парламенту низку рекомендацій щодо їх усунення. Зокрема, Рада має вдосконалити законодавство в сфері управління держмайна.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, влітку уряд затвердив новий порядок передачі державного і комунального майна в оренду. Тепер все буде відбуватися виключно через електронну торгову систему.

У Мінекономіки підкреслюють, що таке рішення спрямоване на підвищення ефективності орендних відносин, спрощення і модернізацію процедур оренди, забезпечення рівного доступу всіх зацікавлених потенційних орендарів до майна і конкурентоспроможності, запобігання зловживань і посилення громадського контролю в цій сфері.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

45

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом