Вища освіта у сфері архітектури: де, як і за скільки

8 хв

Експерт освітньої компанії Mudra Тетяна Шевченко розповіла про можливі шляхи для отримання спеціальності архітектора в іноземних вищих навчальних закладах з огляду на різні рівні підготовки, цілі і бюджети студентів.

Тож, де можна вивчитися на архітектора в 7 різних країнах світу та що для цього потрібно – читайте у матеріалі.

Шляхи до здобуття освіти архітектора

План, якого варто дотримуватися для здобуття фаху архітектора в іноземному університеті, залежить від кількох важливих пунктів:

Вихідний рівень підготовки

У деяких країнах та університетах допускається, що ступінь магістра архітектури можуть здобути випускники бакалаврських програм зі спеціалізацією в інженерії, дизайні, мистецтві або математиці. В інших – доступний тільки класичний шлях через бакалаврську програму зі спеціалізацією в архітектурі.

Також важливо врахувати вимоги щодо рівня володіння мовою, якою проводитиметься навчання. Зазвичай мінімально допустимий рівень зазначається у вимогах для вступу.

Бюджет

Те, який бюджет ви маєте, впливає на те, які країни варто розглядати та яким шляхом рухатися. По-перше, слід враховувати не лише витрати на навчання, а й витрати на оренду житла, харчування, навчальні матеріали. По-друге, в деяких країнах є різні варіанти, як можна здобути ступінь бакалавра архітектури. Наприклад, ви можете піти класичним шляхом – вступ на бакалаврську програму зі спеціалізацією в архітектурі. Але також для студентів, які планують здобувати вищу освіту в США чи Канаді існує ще один варіант:

  • Крок 1. Вступ у коледж та навчання на асоціативній програмі зі спеціалізацією в архітектурі (2 роки);

  • Крок 2. Вступ в університет та навчання на бакалаврській програмі (1-2 роки).

Це дозволить зекономити в середньому від 15 000 до 25 000 доларів.

Крім того, у деяких країнах для вступу на бакалаврат іноземному студенту необхідно пройти підготовку за спеціальною програмою. Це теж слід враховувати у вашому бюджеті.

Кар’єрні цілі

Якщо ви плануєте залишитися у країні навчання, тоді з’ясуйте, чи надає ця країна дозволи на працевлаштування для випускників, які не є її громадянами, на який термін і за яких умов.

Також слід врахувати місцеві кваліфікаційні вимоги до архітекторів. Чи може почати професійну діяльність випускник вишу? Якщо так, то треба здобувати ступінь магістра чи достатньо ступеня бакалавра? Якщо ні і потрібно отримати спеціальну ліцензію, то яка процедура її отримання? Якщо потрібно для цього скласти спеціальний професійний іспит, то як до нього готуватися? Все це слід врахувати заздалегідь.

Таким чином, перед тим, як почати пошуки навчального закладу та програми, слід відповісти на такі питання:

  1. Який у мене бюджет на навчання та проживання?

  2. Які у мене кар’єрні плани після завершення навчання?

  3. Чи можу я вступити напряму на бажану програму бакалаврату/магістратури або мені доведеться спершу вступити на підготовчу програму?

  4. Чи володію я на мінімально необхідному рівні іноземною мовою, якою проводитиметься навчання? Якщо ні, то в який спосіб я можу підвищити рівень своєї іноземної та скільки часу для цього знадобиться?

Де здобувати освіту у сфері архітектури

1. University of Nottingham (Великобританія)

Це британський державний науково-дослідний університет у місті Ноттінгем. Він входить до 20 найкращих університетів Великобританії за версією Complete (2021) та до 100 найкращих університетів світу за версією QS (2021). Школа архітектури University of Nottingham входить до 5 найкращих шкіл за версією The Guardian University Guide 2021, а також цей підрозділ увійшов до 3 найкращих шкіл для підготовки фахівців архітектури за версією Architects' Journal 2020.

University of Nottingham пропонує такі програми:

  • Бакалаврська програма "Архітектура"

  • Бакалаврська програма "Архітектурна інженерія середовища"

  • Магістерська програма "Архітектура"

  • Магістерська програма "Архітектура і дизайн навколишнього середовища"

  • Магістерська програма "Архітектурна інженерія середовища"

Середня вартість 1 року навчання – від 35 000 доларів.

2. Cardiff University (Великобританія)

Це ще один британський науково-дослідний університет у місті Кардіфф. Фахівців для індустрії архітектури у Cardiff University готують в окремому структурному підрозділі – Welsh School of Architecture. Welsh School of Architecture вважають однією з провідних шкіл архітектури в світі. Вона увійшла до 40 найкращих архітектурних шкіл у рейтингу QS World University Rankings by Subject 2019.

Для студентів пропонується вибір з понад 20 бакалаврських і магістерських програм зі спеціалізацією в архітектурі.

Середня вартість навчання – 31 000 доларів.

3. Conestoga College (Канада)

Це канадський коледж у місті Кіченер, провінція Онтаріо. У ньому доступні 2 програми, які фокусуються на підготовці фахівців архітектури:

  • Дипломна програма "Архітектура: технологія будівельної техніки"

  • Бакалаврська програма "Архітектура: управління проєктами та об'єктами"

Акцент у цих програмах робиться на прикладні знання та навички, які знадобляться фахівцями сфери архітектури.

Середня вартість навчання – 16 000 доларів.

4. University of Manitoba (Канада)

Це найбільший науково-дослідний університет провінції Манітоба. Він знаходиться у місті Вінніпег. Університет має статус одного з 15 найбільших науково-дослідних університетів Канади, а також він входить до переліку 500 найкращих університетів світу.

Фахівців архітектури готують в University of Manitoba на базі окремого факультету, який пропонує студентам понад 10 програм бакалаврату та магістратури різної спеціалізації.

Вартість 1 року навчання – від 21 000 доларів.

5. Institute of Technology Sligo (Ірландія)

Це ірландський державний технологічний інститут у місті Слайго. За останні роки в його інфраструктуру було інвестовано понад 60 млн євро, що дозволило команді Institute of Technology Sligo створити належні умови для вивчення комп’ютерних технологій, архітектури, інженерії та точних наук.

На вибір студентам у IT Sligo пропонують 5 бакалаврських програм зі спеціалізацією в архітектурі.

Вартість 1 року навчання – 12 700 доларів.

6. Technological University Dublin (Ірландія)

Це перший державний технологічний університет Ірландії, що розташований в Дубліні. Його двічі визнавали кращим технологічним університетом за версією Sunday Times. Завдяки програмам підтримки молодих талантів на базі університету було запущено понад 400 нових бізнес-проєктів з економічною вартістю близько 700 млн євро.

На базі працює окремий структурний підрозділ, який готує фахівців архітектури – Dublin School of Architecture. Він пропонує студентам понад 80 навчальних програм різного рівня – від підготовчих програм Foundation до магістерських.

Вартість навчання 1 року навчання – від 17 500 доларів.

7. University of California, Los Angeles (США)

Це державний науково-дослідний університет у Лос-Анджелесі. Він має окремий підрозділ для підготовки фахівців архітектури – School of the Arts and Architecture. До цього підрозділу входить cityLAB-UCLA – об’єднання, що займається проблемами міського планування та архітектури. Для студентів робота над проєктами cityLAB-UCLA є чудовою нагодою поповнити своє портфоліо цікавим досвідом та отримати практику ще під час навчання.

Всього в University of California, Los Angeles доступно 5 академічних програм зі спеціалізацією в архітектурі різного рівня.

Вартість 1 року навчання – від 32 600 доларів.

8. Cornell University (США)

Це приватний університет в місті Ітака, штат Нью-Йорк. Він є членом Ліги Плюща – престижного об’єднання американських університетів. Cornell University входить у десятку найкращих університетів країни за версією Times Higher Education, займаючи 9 місце, і у 15 найкращих університетів світу за версією Academic Ranking of World Universities, займаючи 12 місце.

Фахівців архітектури у Cornell University готують на 7 академічних програмах.

Вартість 1 року навчання – 56 550 доларів.

9. UIC Barcelona (Іспанія)

Це приватний університет у Барселоні. Він відомий в регіоні як університет, у якому багато уваги приділяється працевлаштуванню випускників. Станом на зараз UIC Barcelona має понад 3700 договорів про працевлаштування з топовими компаніями світу у кожній зі сфер, програми яких представлені в університеті. Це відповідно пояснює високий рівень працевлаштування випускників UIC Barcelona – 91,7 %.

Що ж стосується саме програм для майбутніх архітекторів, то у UIC Barcelona доступні 7 академічних програм цієї спеціалізації для абітурієнтів різного рівня підготовки.

Вартість 1 року навчання у UIC Barcelona стартує від 12 300 доларів.

10. Academy of Fine Arts Vienna (Австрія)

Це державна академія у Відні, історія якої почалася у 1692 році. У структурі академії є окремий підрозділ, відповідальний за підготовку фахівців у сфері архітектури – Institute for Art and Architecture. Студентам пропонується на вибір бакалаврська та магістерська програми за спеціалізацією в архітектурі.

Вартість 1 року навчання від 1 800 доларів.

11. Czech Technical University (Чехія)

Це державний технічний університет у Празі. Він має окремий потужний факультет, що спеціалізується на підготовці фахівців архітектури. Університет є членом відомих регіональних професійних об’єднань архітекторів: European Association for Architectural Education, Association of European Schools of Planning, Arbeitskreis für Hausforschung e.V.

На вибір студентам пропонуються 3 бакалаврські та 3 магістерські програми зі спеціалізацією в архітектурі. З другого року навчання всі студенти програм архітектури Czech Technical University працюють над спільними проєктами для бізнесу та державних інституцій.

Вартість 1 року навчання – від 5 200 доларів.

Таким чином, існує безліч варіантів, яким шляхом можна вивчитися на архітектора за кордоном. Сьогодні існують доступні варіанти для студентів з різними запитами та бюджетами.

Дізнатися більше про вищу освіту у сфері архітектури можна на сайті Mudra.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

259

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом