Відбувся круглий стіл щодо діяльності експертних організацій у будівельній галузі

27 листопада відбувся круглий стіл "Прозора діяльність експертних організацій", організований Конфедерацією будівельників України, під головуванням президента КБУ Льва Парцхаладзе.

У заході взяли участь заступниця голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ Олена Шуляк, віцепрезидент КБУ Анатолій Беркута, начальниця Управління ціноутворення, економіки та договірних відносин у будівництві Мінрегіону Ірина Пономаренко, голова правління Асоціації експертів будівельної галузу Ігор Власенко, члени КБУ, представники громадськості та низки експертних організацій.

Питання, що обговорювались учасниками: акредитації експертних організацій, сертифікації експертів, експертиза проєктів, діяльності експертних організацій.

Одне з головних проблемних питань, що стало предметом обговорення – це відсутність робочого механізму позбавлення акредитації та чітких критеріїв за що позбавляти право на ведення діяльності експертних організацій.

В рамках реформи будівельної галузі, яка направлена на лібералізацію дозвільних процедур, виникла необхідність посилити відповідальність архітекторів та особливо експертних організацій.

Адже велика кількість організацій та експертів штампують та "продають" звіти з грубими порушеннями. Найчастіше виявляється підроблення підписів та печаток як самої експертної організації, так і експертів. При експертизі кошторису виконавці не перевіряють об'єми робіт, технології тощо.

Олена Шуляк зазначила про необхідність максимально прописати, що конкретно перевіряють при здійснені експертизи, а також розмежувати повноваження ДАБІ та експертів. Так як при наявності позитивного експертного звіту, ДАБІ ще раз перевіряє проєкт на відповідність ДБН під час видачі дозволу. Крім того, поставила питання, що має бути врегульовано на рівні закону, а що – розроблятися Мінрегіоном на рівні постанов, наказів, інструкцій.

"Є доброчесні організації та недоброчесні, які за декілька тисяч можуть підписати звіт", – зауважила нардеп.

Анатолій Беркута висловив позицію, що якщо б всі виконували те, що прописано в нормативно-правовій базі, то у нас би не виникало ніяких питань.

"Проблем не бачу", – зазначив колишній заступник голови Мінрегіону. Та нагадав про наказ від 15.08.2017 № 204. Ним затверджено Критерії, яким повинні відповідати експертні організації, що здійснюють експертизу проєктів будівництва, зокрема, про необхідність організаціям мати фахівців за всіма розділами проєктної документації.

Під час дискусії, що виникла між учасникам круглого столу, було виявлено, що законодавчий механізм, що існує, коли функція перевірки експертної організації покладена на ДАБІ, а позбавлення права на здійснення експертної діяльності на Комісії при Мінрегіоні – не дієвий.

При цьому, з 27 серпня 2020 року такими повноваженнями з позбавлення права наділений і сам Мінрегіон, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2020 № 752. Так, у разі встановлення невідповідності експертної організації визначеним критеріям, відомості про таку організацію виключаються Мінрегіоном з Реєстру будівельної діяльності та із зазначеного переліку на порталі електронної системи.

Проте, визначені критерії не охоплюють порушення, що можуть вчинятися експертною організацією та експертами.

При цьому щоквартальні звіти експертних організацій, що надходять до Мінрегіону, не дають можливості встановити якість проведених експертиз та виявити порушення у цій сфері, наголосила Ірина Пономаренко з Мінрегіону, що займається розглядом зазначених звітів. І підкреслила, що Міністерством готується низка нормативно-правових актів, де будуть більш жорсткі вимоги до експертних організацій і сертифікованих спеціалістів (експертів).

Ігор Власенко, голова правління Асоціації експертів будівельної галузі, навів найбільш поширені види порушень, а також запропонував поділити порушення за наслідками та суб'єктам вчинення:

Ним також була озвучена ідея щодо надання повноважень Асоціації розглядати обгрунтовані скарги від фізичних та юридичних осіб стосовно порушень, допущених експертами. Адже, при розгляді скарги є можливість виносити позитивне або негативне рішення, що в подальшому може бути предметом оскарження в суді (наразі, Асоціація розглядає лише акти ДАБІ щодо порушень експертів, яких надійшло лише близько двох десятків та оформлені з порушення норм законодавства).

Оленою Берендєєвою, головою ДП "Укрбудекспертизи", наголошено на необхідності визнання обов'язковості ДСТУ Настанови щодо організації проведення експертизи проєктної документації на будівництво, що нині має рекомендований характер. Ідея була підтримана учасниками круглого столу.

Наслідком обговорення стала необхідність напрацювання ідеї стосовно врегулювання проблемних питань діяльності експертних організацій для розроблення спільної позиції та надання рекомендацій Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіональної розвитку та містобудування ВРУ, Мінрегіону.

Запровадження реальної відповідальності як експертних організацій, так і експертів, а також дієвого механізму позбавлення права на здійснення діяльності учасників у випадку порушення норм законодавства, є гарантією якісного будівництва та комфортного проживання мешканців. Адже дійсно, навіть не реформуючи глибоко будівельну галузь, забезпечення належного виконання своїх функцій та обов'язків усіма учасниками будівництва є запорукою створення безпечного середовища та гідних умов проживання громади.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

82

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом