В Україні видача іпотеки зросла на 82% в порівнянні з минулим роком

В Україні видача кредитів на покупку житла в жовтні виросла на 82% у порівнянні з жовтнем минулого року, водночас порівняно з вереснем показник збільшився на 6%.

Про це в понеділок, 7 грудня, повідомили в пресслужбі Національного банку України.

Всього в жовтні фінансові установи видали 662 іпотечних кредити, загальна сума укладених договорів склала 491 млн гривень, побивши таким чином дворічний максимум.

При цьому, в НБУ відзначили, що виріс і середній показник виданого кредиту, який досяг 741 тисячі гривень. У вересні, наприклад, середній кредит був на рівні 700 тисяч гривень.

Що стосується ринку нерухомості, то українці як правило беруть іпотеку на покупку вторинного житла: така перевага склала 87%.

Також в жовтні незначно знизилася ефективна іпотечна ставка: її середній показник був зафіксований на рівні 14,3% (у вересні вона була 14,9%).

В НБУ підкреслюють, що основну масу кредитів видали п'ять найбільших банків. За 10 місяців вони віддали на іпотеку 2,4 млрд гривень.

Українці стали більше оформляти іпотечних кредитів
pixabay.com

Найбільше кредити оформляли для покупки житла у Києві (187 договорів на 208 млн гривень) та Київській області (73 договори на 68 млн гривень).

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в НБУ раніше заявляли, що в Україні повинні змінитися принципи видачі іпотеки. Так за словами заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової, фінустанови збираються вести облік доходів громадян при укладенні кредитних договорів.

Проверенные ЖК

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук