В Україні подорожчало житло: що відбувається з цінами на квартири

У третьому кварталі цього року ціни на житло в Україні зросли у порівнянні з таким же періодом у 2019 році. Згідно з даними Державної служби статистики, зростання склало в середньому 9,5%.

Так, на ринку первинного житла зростання склало 7,7%. Однак, найбільший стрибок цін відбувся на вторинному ринку – на 10,6%. У порівнянні з кінцем минулого року, за дев'ять місяців ціна на житло в середньому підросла на 6,5%.

Як уточнили в Держстаті, на первинному ринку найбільш подорожчали однокімнатні квартири – на 9,3%. Ціни на "двушки" продемонстрували найбільш слабке зростання – на 5,9%. При цьому трикімнатні стали в середньому дорожче – на 8,1%. Водночас на вторинному ринку спостерігалася наступна ситуація: однокімнатні подорожчали на 11,9%, двокімнатні – на 11,2%, трикімнатні – 8,5%.

Також за минулий рік оренда однокімнатних квартир в середньому по Україні зросла на 10,4%.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, в липні оренда однокімнатних квартир у Києві коштувала від 6,5 тисячі грн в місяць, водночас за оренду кімнати просили 3 – 4,5 тисячі грн. Експерти відзначають, що для того, щоб ціни на оренду повернулися до показників початку 2020 року треба час. Наприклад, в січні цього року вартість найдешевшої квартири в Деснянському районі становила вище 9 тис. гривень/місяць. На думку аналітиків, попит також зростатиме в залежності від того, що буде з економікою країни.

Автор:

Володимир Гришенко

Журналіст/ редактор

Освіта – закінчив Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. За професією працюю вже понад 15 років. Улюблені теми – економіка та політика, знаюся на криптовалютах та ринках, цікавлюся нерухомістю. На ресурсі НЕРУХОМІ із травня 2020 року.

Усі статті автора

Коментарі

82

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом