Пілюля для українського ринку нерухомості

Одним з головних індикаторів здоров'я економіки є темп нового будівництва, який з настанням кризи скорочується першим, а після його завершення відновлюється останнім. Подібної точки зору дотримуються багато фахівців та бізнес-гуру, ґрунтуючись на міжнародному досвіді, історії криз і результатах роботи будівельних компаній в несприятливі періоди у різних частинах світу.

Однак в Україні все не так просто. Здавалося б, зараз українці спостерігають кризові процеси: гривня падає, невизначеність економічних перспектив зростає, активний попит на нерухомість з боку бізнесу і населення скорочується, а відкладений попит і вичікувальна поведінка збільшуються. Режим “завмирання” також включають карантинні заходи пов'язані з коронавірусом. Наслідком мало би стати зниження цін на житло та скорочення темпів будівництва. Але в нашій країні цілий ряд чинників надає протилежну дію.

Що дає позитивний вплив

1. Великий обсяг готівкових заощаджень у населення на тлі їх знецінення через триваюче падіння гривні. В тому числі, позначається повернення в Україну значної кількості заробітчан, які також привезли додому готівку.

2. Відсутність альтернативи. Багато українців не довіряють банківським установам та системі в цілому, яка так і не стала здоровою. Не впевнені, що вона здатна гарантувати збереження і повернення грошових коштів (всім добре запам'яталися 2008-2014 рр., коли не можна було забрати свої депозити, а банки один за одним банкрутували). Також сприймається ненадійним участь в фондах та інститутах інвестування, які фінансують бізнес.

3. Відсутність захисту. На фоні карантину, коли існує багато проблем у державі, громадяни залишаються незахищеними від злодіїв та злочинців.

4. Низький рівень забезпеченості житлом. Наприклад, зараз на 1 жителя Києва припадає близько 22 кв. м житлової площі. У той час як в столицях європейських країн показник майже вдвічі більший і становить в середньому 40 кв. м. Простіше кажучи, українцям тісно і є потреба в збільшенні обсягів житлоплощі.

5. Низька якість старого житла. Життя в хрущовках, що складають значну частину житлового фонду, несе цілий ряд проблем і викликає бажання звільнитися від них.

6. Збільшення контролю за тіньовими доходами, яке тривало останні роки.

7. Відсутність впевненості, що всі ринки по завершенню кризи відновляться за відсутності попиту. Наприклад, телебачення та газети, ресторани, послуги бухгалтерів і нотаріусів та інші ринки, попит в яких формувався за звичкою та інертністю.

8. Брак компетенції. Багато хто розуміє, що криза не руйнує ринки, вона ламає окремі компанії. В український реаліях це ще більш важливо. Чимало громадян вважає, що в Україні недостатньо хороших фахівців для управління великими компаніями та економікою в цілому. Яскравий тому приклад – події навколо компанії Укрбуд, які навіть раніше, ніж загальноекономічна криза показали, як все погано насправді.

Стратегії поведінки

У світлі таких факторів актуальними стають кілька стратегій поведінки, які залежать від рівня доходів.

При високому рівні доходів – збереження заощаджень. Оскільки навіть якщо ціна на нерухомість впаде в короткостроковій перспективі, в довгостроковій – збереже та примножить вкладені кошти.

При середньому рівні доходів – придбання ліквідних об'єктів. Тобто тієї нерухомості, яку потім можна вигідно перепродати, здати в оренду або ж залишити дітям у спадок.

При рівні доходів нижче середнього – покупка через потребу в житлі. Купівля буде відбуватися, зокрема, через побоювання, що криза негативно позначиться на доходах і заробити необхідну суму найближчим часом не буде можливості. Простіше кажучи, поки можеш – треба брати (звичайні думки для початку кризових процесів).

Завжди перевіряйте об'єкти

Після закінчення карантину на ринку нерухомості може триматися попит на об'єкти з низьким рівнем ризику, тобто добудовані і введені в експлуатацію, а також ті, що близькі до завершення або будуються девелоперами, які мають великий кредит довіри.

Однак важливо пам'ятати, що криза кризою, а те, наскільки угода буде безпечною та надійною, залежить від якості перевірки об'єкта. Перевіряйте рейтинг ЖК на ресурсі НЕРУХОМI та відстежуйте і порівнюйте пропозиції на ринку.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

63

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом