В Прилуках викрили схему з будівництвом укриття за 24 млн

Анна Завірюха 19:20, 24.10.2024

Для будівництва укриття в Прилуцькому ліцеї №13 приватне підприємство “МПБП Стимул” вказало у кошторисі деякі матеріали на 25% дорожчі від ринкової вартості. Про це йдеться у розслідуванні видання “Наші гроші”.

Управління житлово-комунального господарства Прилуцької міської ради 10 жовтня за результатами тендеру замовило у “МПБП Стимул” будівництво укриття ліцею №13 за 24,28 млн гривень. Підрядник має звести протирадіаційне укриття площею 448 кв м. Роботи планують завершити до 2025 року.

Найбільша сума у кошторисі 3,95 млн гривень припадає на двокомпонентну еластичну гідроізоляційну мастику по 521 гривні за кілограм, хоча інші компанії продають її по 432 гривні. Бетон підрядник заклав по 4 350 гривень за кубічний метр, хоча на ринку його вартість 2 531–3 269 гривень (це від 25% до 42% дешевше від кошторисної ціни). Арматуру підприємство врахувало по 42 746 гривень за тонну, хоча її можна купити по 32 368 гривень. Бетонні блоки та пісок також підрядник замовив у 1,5-2 раза дорожче від ринкової вартості. Лише на цих п’яти позиціях переплата становить понад мільйон гривень.

“МПБП Стимул” отримало підряд без конкуренції, бо на торги більше ніхто не прийшов. Підприємством володіє та керує Віктор Колесник. Він також є власником компанії “Кво-рум”, що розробила проєкт будівництва цього укриття за 300 тисяч гривень і буде здійснювати авторський нагляд за ним за 259 тисяч гривень.

Раніше ці дві фірми згадувались в одному кримінальному провадженні від 2022 року щодо привласнення та розтрати майна разом з Управлінням освіти та Управлінням житлово-комунального господарства Прилуцької міської ради. На думку слідства, місцеві чиновники за попередньою змовою з представниками “МПБП Стимул” та “Кво-рум” розкрадали бюджетні кошти, виділені на ремонти та будівництво укриттів, доріг, пунктів незламності, бомбосховищ, закладів освіти тощо.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, для боротьби з відмиванням коштів 21 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №11057. Він зобов'язує державних замовників публікувати в Prozorro ціни на окремі матеріали під час закупівель послуг з поточного ремонту та будівництва. Ініціаторкою законопроєкту була голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

Проверенные ЖК

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Каталог

Карта

Медіа

Послуги

Пошук