Президент підписав законопроєкт про прозорі будівельні закупівлі

1 хв

21 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №11057, який зобов'язує державних замовників публікувати в Prozorro ціни на окремі матеріали під час закупівель послуг з поточного ремонту та будівництва. Про це повідомила голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

Законопроєкт розробили для боротьби з відмиванням коштів. Ініціаторкою виступила Радіна. Тепер неодмінними додатками до договору про закупівлю послуг з поточного чи капітального ремонту, реконструкції, реставрації об’єкта мають бути документи, що містять інформацію про ціни на матеріальні ресурси. В них мають бути дані про назву товару, одиницю виміру, його кількість, вартість транспортування та складських витрат, країну походження.

Усі без винятку замовники тендерів на будівництво зобов’язані будуть оприлюднювати на Prozorro договір з підрядником і список матеріалів з цінами упродовж трьох робочих днів з дати укладання.

В питаннях щодо прямих договорів поза Prozorro на зведення фортифікацій, то законопроєкт зобов’язує замовників оприлюднювати скорочений звіт про договір з цінами на матеріали, але без інформації, якою може скористатись росія.

Як повідомляли НЕРУХОМІ в новинах нерухомості, раніше багато фірм не публікували ціни на ресурси для будівельних робіт, що давало змогу завищувати їх. Наприклад, для відновлення пошкодженого багатоквартирного будинку в Одесі компанія “Стікон” вказала у кошторисі матеріали вдвічі дорожчі від ринкової вартості. 

Автор:

Анна Завірюха

журналістка

Журналістка із досвідом більше 4-х років. Улюблені теми – архітектура та маркетинг.

Усі статті автора

Коментарі

53

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом