Уряд вирішив внести до реєстру організації експертизи будпроєктів

Кабінет міністрів України вніс зміни до порядку затвердження проєктів будівництва і проведення їх експертизи, допустивши до процесу експертизи тільки внесені до Реєстру будівельної діяльності організації.

Відповідну постанову №752 від 26 серпня 2020 оприлюднено на сайті уряду.

Згідно з нею, експертизу будівельних проєктів здійснюють експертні організації незалежно від форми власності, які відповідають встановленим Мінрегіоном критеріям, і відомості про які внесені міністерством до Реєстру будівельної діяльності після його запуску.

Мінрегіон також публікує перелік експертних організацій, внесених до цього реєстру, на порталі електронної системи у вільному доступі.

Крім того, згідно зі змінами, договір з експертною організацією замовник може укласти в електронній формі через е-кабінет. Електронний договір, а також експертні звіти організація також вносить до Реєстру будівельної діяльності.

Затвердження проєктів будівництва здійснюється на основі позитивного експертного звіту.

Кабмін також ухвалив, що проєкти будівництва, що реалізуються оператором системи передачі або оператором газотранспортної системи незалежно від їх вартості, затверджуються ними самостійно.

Крім того, для проведення експертизи проєктів об'єктів, що використовують програмне забезпечення та обладнання для створення інформаційних, телекомунікаційних систем, необхідні результати експертизи, згідно закону "Про Національну програму інформатизації", а для проєктів будівництва автодоріг, що підлягають аудиту безпеки, необхідний відповідний висновок аудитора.

Як повідомляли НЕРУХОМІ, раніше прем'єр Денис Шмигаль повідомляв, що уряд "зрушив" у реформі будівельного ринку, але повсякчас натикається на опір. За його словами, до обговорення залучаються і представники будівельного ринку, які можуть внести свої побажання до законопроєкту про реформу.

Автор:

Команда Нерухомі

Редакція

Досвідчені експерти у сфері юриспруденції, містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Вони спеціалісти з багатолітнім досвідом роботи в державних структурах, відповідною освітою та знаннями, які вирішили приєднатись до проєкту, щоб допомогти оздоровити ринок нерухомості.

Усі статті автора

Коментарі

55

Ваш запит принято

Відділ продажу зв'яжеться з Вами найближчим часом